- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зорана Михајловић: Све је поскупело, реално је очекивати повећање цене струје

CC0 / Pixabay / Дистрибутивни центар
Дистрибутивни центар - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас да је реално очекивати повећање цене струје за домаћинства, јер је тренутно најнижа у Европи и то у тренутку док цене свих компоненти за производњу струје свакодневно расту.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Што се тиче цене електричне енергије, на страну то што имамо најнижу цену у Европи, нижу и од земаља у окружењу, али чињеница је да је претходних годину дана поскупео угаљ, поскупела је нафта, поскупеле су све компоненте за производњу електричне енергије и није реално да имамо ову цену”, рекла је Михајловићева, гостујући на РТС-у, саопштио је њен кабинет.
Нова цена, према њеним речима, мора да буде усклађена са свим параметрима и да буде одржива и за „Електропривреду Србије“ (ЕПС) и за државу и за грађане, „јер ЕПС мора из кризе да изађе на ногама, а не на коленима, јер је најважније предузеће у земљи”.
„Министарство стоји уз ЕПС, мислимо да су захтеви за повећањем реални. Тај новац сигурно неће ићи за плате, како поједини медији пишу, већ за решавање проблема који су настали због високих цена на тржишту”, рекла је Михајловићева.
Она је, упитана о цени гаса и Уредби о ограничењу висине цене нафтних деривата, рекла да се свакодневно прати ситуација на европским тржиштима и да Влада анализира стање.
Михајловићева је рекла да има довољно свих енергената за несметано функционисање привреде и грађана, „јер се претходних годину дана озбиљно радило на томе, али је потребно да сви заједно поведу рачуна и рационалније користе енергију”.
„Ово није нормална ситуација, ово је најгора ситуација за економију и енергетику сваке државе и мислим да сви треба да поведемо рачуна. Није реално да топлане греју, ако температура падне испод 12 степени и тако троши милион кубних метара гаса, које можемо да убацимо у складиште. Смејемо се државама које штеде, уместо да сви заједно рационалније користимо енергију, да више штедимо и да будемо јединствени када је криза”, рекла је она, пренела је „Политика“.
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Подкаст
Шта регионална берза струје доноси произвођачима и купцима електричне енергије | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала