- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови велики заокрет: Црнa Горa поново брод којим управља и Мило Ђукановић

© Фото : Уступљено СпутњикуМинистри у новој Влади Црне Горе
Министри у новој Влади Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Пратите нас
Експозе новог премијера Црне Горе Дритана Абазовића у економском делу више личи на списак жеља и не даје одговоре на кључне проблеме Црне Горе, сматрају експерти, док политичари оцењују да је влада брод којим управља председник Мило Ђукановић и „опело демократији“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Посланик Миодраг Лекић је, коментаришући избор нове владе, казао да ће овај брод да „броди једрима нереформисаног ДПС-а“.
„Коалиција је групни портрет са Милом Ђукановићем и то је одређење. Премијер је рекао да је важна политичка стабилност, али ње у оваквим околностима неће бити“, рекао је Лекић.
Он такође, поводом најаве да у Црну Гору сјутра стиже висока америчка званичница Карен Донфрид, каже да од замјенице америчког државног секретара очекује да саопшти да ли је Вашингтон учествовао у креирању нове Владе.

Демократе: Опело демократији

Посланик Демократа Данило Шарановић казао је да очекује реваншистички однос нове владе, а да је он већ и најављен. „Абазовић је најавио да нема ништа против и да ће подржати да по дубини проходност имају и кадрови ДПС-а“, рекао је Шарановић гостујући у емисији „Начисто“.
Он је поновио да Демократе не признају, како је рекао, „квази владу”.
„Не признајемо било какве производе њеног рада. Као одговорни људи (Демократе) заузећемо ставове о свим питањима, процијенићемо у односу на важност сваког документа. Нећемо бити саучесници у процесу који је изигравање парламентарне демократије. Ако имате парламентарну већину која заступа неку владу, нећемо бити саучесници у процесу враћања ДПС-а на власт и гдје ћемо имати шетајућу већину. Сад ми треба већина за избор за мандатара, а тражићу другу већину за неке друге ствари”, навео је Шарановић.
Он је казао да је „оно што се јуче догодило у сали Пријестонице Цетиње комеморативна сједница“.
„Одржано је опело демократији и изборној вољи грађана која је утврђена на парламентарним изборима у августу 2020. године“ рекао је Шарановић.
Једина битна ствар која се десила јуче јесте што није изгласано смањење акциза на гориво и ПДВ-а на основне намирнице које смо ми предложили, поручио је одлазећи министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.
„Поред све оне „бриге“ за грађане који „не могу да чекају“, кога брига шта обичном човјеку стварно треба и шта би црногорски грађани хтјели”, написао је он на Твитеру.

Темељни уговор са СПЦ и Отворени Балкан

Политички аналитичар Владо Павићевић сматра дотле да је нова влада корак даље у односу на Кривокапићеву владу, а два у односу на Ђукановићеву.
„Абазовић је јасно у експозеу казао што су приоритети рада нове владе, а то је борба против организованог криминала и корупције, која је озбиљније почела да се спроводи хапшењем Весне Меденице, бивше предсједнице Вишег суда. Друго, то је потписивање Темељног уговора, Абазовић је након сједнице јесно рекао новинарима да је нормално да држава Црна Гора потпише уговор са СПЦ која окупља највише вјерника у Црној Гори. Ту је и, по мени, прикључивање Отвореном Балкану”, каже овај аналитичар.
Павићевић чак, супротно увреженом мишљењу да је мањинска влада издаја воље бирача изражене на изборима 30. августа 2020. године, сматра да је влада Абазовића и Јоковића „корак даље“у поштовању те воље.
Здравко Кривокапић се одрекао листе са које је потекао, па није имао ниједног политичара у влади. Сада имамо СНП који има трећину министарстава и предсједницу Скупштине. Да сам гласач коалиције „За будућност Црне Горе“, ја бих био задовољнији са овом владом“, каже Павићевић.

Економски део експозеа списак жеља

Економски аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да није задовољан економским експозеом новог премијера Дритана Абазовића, који је јавности саопштио приоритете рада нове владе.
Дрецун истиче да од почетка увођења вишепартизма прати рад сваке владе, а да је Абазовићев експозе „најслађи“ који је чуо, али да није дао одговоре на најзначајније економске проблеме Црне Горе.
„Рад ове владе је, како је казао сам Абазовић, ограничен на годину дана, евентуално још двије,и мислим да они имају сувише кратак период да би остварили све из експозеа. Абазовић није идентификовао главни црногорски економски проблем, а то је огроман увозни дефицит. Он инсистира на развоју туризма као окосници развоја, то је наставак неког неолибералног концепта, али погрешан, јер туризам без раста реалне економије неће покрити све наше минусе. Туризам има смисла тек ако постане невидљиви покретач пласмана неких наших производа, овако је он окосница развоја туђих привреда, поготово оних од којих ми највише увозимо. Прича о туризму као окосници развоја је мантра те замке која има за циљ да затвори уши, а не значи ништа. Овако, ако не развијемо реалну економију, нама остаје само један дио ренте од сунца и мора, које нам је Бог дао, што није довољно да закрпимо рупе у нашем финансијксом систему”, верује Дрецун.
Он истиче да у овој влади имамо и недостатак квалитетних рјешења када је у питању економија. По њему, имају само два, три министра коју су упознати са јавним финансијама, то су министар економије, здравства и министар одборане, остали ће тек да уче о јавним финансијама, што јесте проблем.
„Проблем ове владе може бити што је састављена по оној народној - као рогови у врећи, што се тиче политичких ставова. Рекао бих и да је предходна влада Здравка Кривокапића урадила највише од свих влада у историји Црне Горе на економском плану, за кратко вријеме, али нажалост неславно је завршила“, каже Дрецун.
Избор нове владе су иначе први поздравили из амбасада САД и Велике Британије у Подгорици.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала