- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Позоришна представа за децу „Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност” спремна за извођење

CC0 / / Никола Тесла и Кип слободе – илустрација
Никола Тесла и Кип слободе – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Пратите нас
Књига „Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност“ на српском и енглеском језику, намењена за извођење позоришне представе у основним школама у Америци, Србији и Републици Српској, изашла је из штампе. Ова драма o Тесли намењена је и полазницима школа глуме, дечијим позориштима, као и Тесла клубовима, а заинтересовани се могу пријавити преко мејла.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Пројекат је осмислила Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије, која годинама ради истраживање како увести Теслу у амерички школски програм. За протеклих 8 година организовали су 8 конференција у Њујорку, а у Филаделфији много више. Истраживања су рађена у сарадњи са „Такони академи чартер школом“ (Tacony Academy Charter School).
© Фото : Спутњику уступио Лазар ПетровићДрама за децу „Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност”
Позоришна представа за децу „Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност”  - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Драма за децу „Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност”
У школама „Такони“ ђаци су се кроз литерарне и ликовне радове, као и кроз експерименте бавили Теслом, а учитељица ове школе дошла је на идеју да децу активно укључе да буду део велике приче ТНФ-а о Тесли. Тако се родила идеја за Тесла драму тј. позоришну представу.
„Кренуо сам да пишем драму и после извесног времена показао сам је младој учитељици. Она је, на моју жалост, рекла да деца тешко могу да схвате то што сам написао. Радио сам из почетка нову драму, па нову… и на крају сам схватио да је неопходно да у цео пројекат укључим професионалног драматурга. Био је то Елис Освалт за потребе америчког тржишта, а онда смо уз помоћ косценаристе Марине Булатовић дорадили сценарио, да прича буде прихватљива и разумљива деци у Србији и Републици Српској“, каже Никола Лончар оснивач и председник ТНФ-а.
© Фото : Спутњику уступио Лазар ПетровићДрама о Николи Тесли посвећена деци
„Тесла драма“ - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Драма о Николи Тесли посвећена деци
Он истиче да су прве дигиталне копије већ поделили и да је дошло је до правог одушевљења међу наставницима и директорима школа, а интересовање за драму стигло је чак из Африке.
„Јавиле су нам се школе из Сан Дијега, Чикага, Детроита, Филаделфије, Крушевца, Београда, Бања Луке… Циљ је да кроз драму упознамо децу са Теслом, као и да им приближимо његов рад и изуме“, додаје он.
Теслина научна фондација (ТНФ), основана 2004. године, позива све заинтересоване школе и дечије институције из Србије и Републике Српске да се јаве на адресу: NikolaTeslaClub@gmail.com како би добили на поклон бесплатну књигу или дигиталну верзију драме о Тесли, како би могли да изводе ову представу.
Издавачи књиге су „Хоуп“ (Hope) из Београда, а за тржиште Америке драму је објавио „Амазон“.
Биста Николе Тесле - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2020
Хит на друштвеним мрежама: Америчка маркица с натписом — Никола Тесла америчко-српски геније
Др Љубомир Вујовић, председник Тесла меморијалног друштва из САД - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
ДРУШТВО
Преминуо др Љубомир Вујовић, једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала