- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нећемо дозволити да се питање Придњестровља реши силом

© Sputnik / Сергеј Кузњецов / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руске војске у Придњестровљу
Војне вежбе руске војске у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Пратите нас
Русија ће пружити одлучујући отпор свим покушајима да се конфликт у Придњестровљу реши силом, изјавио је први заменик комитета за међународне послове Савета федерације Русије Владимир Џабаров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Нећемо напустити грађане Придњестровља. Мислим да ће, уколико се таква потреба појави, Русија дати одлучујући отпор свим покушајима да се војним путем реши конфликт у Придњестровљу“, рекао је он.

Џабаров је подсетио и на чињеницу да конфликт на тој територији траје већ 30 година.
Такође наводи и да се Молдавија може наћи у веома тешкој ситуацији јер ако у Украјини на власти остане режим Владимира Зеленског, како је рекао, „они би пре или касније могли да стигну и до њих, до Придњестровља“.

Ситуација у Придњестровљу

У Придњестровљу су се догодила три терористичка напада – на зграду Министарства државне безбедности у Тираспољу, у близини војне јединице у близини села Паркани и на торањ радио-телевизијског центра у близини села Мајак. У републици је уведен „црвени“ ниво терористичке опасности. Истражни комитет Придњестровља покренуо је кривичне поступке по члану „терористички напад који је извршила група лица употребом ватреног оружја“. Извор у Тираспољу саопштио је да су терористичке нападе у непризнатој републици извршила три неидентификована лица која су стигла са територије Украјине.
Министарство унутрашњих послова непризнате Придњестровне Молдавске Републике у среду је потврдило да је са украјинске стране пуцано у правцу села Кобасна, где се налазе војна складишта.
Шездесет одсто житеља Придњестровља су Руси и Украјинци. Придњестровље је тражило излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја власти Молдавије да на силу реше проблем 1992. године, Придњестровље је практично постало територија која није под контролом Кишињева.
Табла на згради Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
РУСИЈА
Захарова: Забринути смо због ескалације у Придњестровљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала