- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руске снаге уништиле ракетно-космички завод „Артем“ у Кијеву

© SputnikБрифинг Министарства одбране Русије
Брифинг Министарства одбране Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије су уништиле ракетно-космички завод „Артем“ у Кијеву, саопштио је у петак портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Високопрецизним оружјем великог домета Ваздушно-космичке снаге Русије су уништиле производне корпусе предузећа ракетно-космичког сектора 'Артем' у граду Кијеву“, рекао је Конашенков новинарима.
Генерал је додао да су ракетама „Калибар“, лансираним с мора, уништене три вучне електричне подстанице у областима железничких чворова Фастов, Красноселка и Полоно, а високопрецизним ракетама испаљеним из ваздуха уништено је 10 војних објеката у Украјини.
Руски системи противваздушне одбране оборили су у протекла 24 сата 13 украјинских беспилотних летелица, укључујући један „Барјактар-ТБ2“ у близини руско-украјинске границе, рекао је Конашенков и додао да је у области насеља Каменка оборен пројектил испаљен из украјинског вишецевног бацача „Смерч“.
Према речима Конашенкова, руска авијација погодила је током ноћи 112 војних објеката у Украјини, међу којима су четири складишта ракетно-артиљеријског наоружања.
Конашенков је прецизирао да су међу погођеним објектима два командна пункта, 11 упоришта, 95 места концентрације људства и војне технике, као и четири складишта ракетног и артиљеријског наоружања у насељима Покровско и Гороховско.
Генерал је рекао да је током ноћи уништен 21 управљачки пункт као и 107 позиција артиљерије украјинских снага, а ликвидирано је више од 280 украјинских националиста.
Према његовим речима, током специјалне војне операције уништено је више од 300 украјинских вишецевних бацача ракета.
„Од почетка специјалне војне операције уништена су 142 авиона, 111 хеликоптера, 634 беспилотне летелице, 278 противваздушних ракетних комплекса, 2.638 тенкова и других борбених оклопних возила, 304 вишецевна бацача ракета, 1.175 јединица пољске артиљерије и минобацача, као и 2.467 јединица специјалне војне аутомобилске технике“, прецизирао је Конашенков.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине.
Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које кијевски режим већ осам година излаже малтретирању и врши геноцид над њима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не изводи никакве нападе на градове Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руска гарда у Мелитопољу - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
РУСИЈА
УЖИВО Раскринкана нова провокација Кијева, у Донбасу ухапшен службеник ОЕБС-а због шпијунаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала