- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украдена колекција „Скитског злата“ враћена украјинском музеју у Мелитопољу

© Sputnik / Спутњик / Уђи у базу фотографијаСкитско злато
Скитско злато - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Пратите нас
Стотине вредних експоната, укључујући и колекцију „Скитског злата“, враћена је музеју у украјинском граду Мелитопољ након што је украдена у време претходне владе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Нестала реликвија, коју су хтели да прокријумчаре на територију западне Украјине, откривена је након почетка специјалне војне операције Русије у Украјини.

„Захваљујући војној администрацији, као и радницима у музеју, пронађена је велика колекција која је нестала из музеја у периоду владавине старог руководства. У фонд музеја је враћена велика колекција Скитског злата, импозантна колекција совјетског и немачког оружја велике историјске вредности“, рекао је Спутњику вршилац дужности директора музеја Евгеније Горлачев.

Процењује се да је укупна вредност блага већа од 500.000 долара.
Холандски суд је раније донео одлуку да „Скитско злато“, око 2.000 артефаката из кримских музеја, буде предато на чување Кијеву до „стабилизације ситуације на Криму“.
На одлуку суда да кримско злато које је, пре него што се Крим ујединио с Русијом, било позајмљено за изложбу амстердамском музеју „Алард Пирсон“ буде предато Украјини, реаговао је и украјински председник Владимир Зеленски , који је поручио да „Кијев увек враћа своје, да ће прво вратити своје злато, а потом и Крим“, док Москва наставља своју борбу за враћање свог блага.
Скитско злато - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
РУСИЈА
Злато раздора: Одлука холандског суда ствара преседан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала