- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Астрономи најавили револуционарну вест о Млечном путу

© Фото : ESO/S. BrunierРотирајућа црна рупа
Ротирајућа црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
Пратите нас
Европска јужна опсерваторија (ЕСО) објавила је да ће 15. маја на конференцији за новинаре објавити револуционарне резултате истраживања Млечног пута које је прикупила колаборација Телескоп хоризонта догађаја (ЕХТ).
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

О чему ће бити речи, за сада мало ко зна јер се откриће држи у тајности. Међутим, на темељу чињенице да је телескоп ЕХТ 2019. године објавио први снимак црне рупе у историји, може се очекивати да ће вест бити узбудљива. Притом треба истакнути да ЕХТ већ годинама истражује Млечни пут, у чијем се средишту налази супермасивна црна рупа Сагитаријус А*. ЕСО је озбиљна историјска институција која не би било што назвала револуционарним. Исти термин (на енглеском groundbreaking) ЕСО је последњи пут употребила када је представљена вест о првом директном снимку црне рупе, што је било доста револуционарно.
Том приликом реч је била о супермасивној црној рупи у галаксији М87 удаљеној 55 милиона светлосних година, чија је маса 6.5 милијарди пута већа од масе нашег Сунца. Наравно, телескоп није снимио саму црну рупу јер, као што је познато, из ње не могу доћи никакви електромагнетски таласи ни честице – ништа не може побећи големој маси црне рупе. Инструменти ЕХТ-а тада су забележили оно што се назива хоризонтом догађаја црне рупе.

Како се снима црна рупа?

Хоризонт догађаја у општој теорији релативности назив је за границу у простор–времену иза које догађаји не могу утицати на спољног посматрача. По дефиницији, то је површина замишљене кугле око сферно-симетричне расподеле масе из које не може изаћи никакав облик материје или енергије. Хоризонт догађаја раздваја простор на два дела између којих је комуникација немогућа – на простор унутар и изван хоризонта догађаја. Електромагнетни таласи или материја који се налазе унутар хоризонта догађаја, који упадну у црну рупу, не могу никада стићи до посматрача који се налази изван хоризонта догађаја. Црне рупе окружене су хоризонтима догађаја.
Хоризонт догађаја црне рупе повезан је с брзином бега објекта – брзином коју би објекат требало да премаши да би побегао гравитацијском привлачењу црне рупе. Што се објекат (прашина, гасови, фотони или евентуално летелица) више приближи црној рупи, то ће му бити потребна већа брзина да побегне од њене големе гравитације. Промер хоризонта догађаја зависи од масе црне рупе. Промер хоризонта догађаја супермасивне црне рупе у средишту галаксије М87 процењен је на око 40 милијарди километара.
Хоризонт догађаја је праг око црне рупе у ком брзина бега премашује брзину светлости. Будући да према Ајнштајновој теорији специјалне релативности ништа не може путовати брже од брзине светлости, можемо закључити да је хоризонт догађаја црне рупе тачка из које се више ништа не може вратити.
Како је онда могуће снимити црне рупе, односно њихове хоризонте догађаја? Црне рупе гутају материју која се налази у њиховој близини. Током тог процеса материја се због големе масе сажима и убрзава до великих брзина и притом због трења загрева до високих температура. Оно што се види на фотографијама заправо је зрачење из акрецијског диска црне рупе, прстена гаса и прашине који испушта екстремно зрачење док пада у њен понор.
ЕХТ снима на фреквенцијама радио-таласа од око једног милиметра јер они могу продрети кроз прашину и гасове који обично окружују црну рупу.
Снимање Сгр А* посебно је захтевно јер је она заклоњена густим облаком прашине и гаса. Ако су астрономи уистину снимили њен хоризонт догађаја, он би требало да изгледа као светлећа крофна.
Конференција ће почети у 15 сати по нашем времену, а преносиће се на Јутјубу. Уз конференцију, на којој ће говорити девет астронома из света, новинарима ће бити омогућен приступ онлајн, преноси Индекс.
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници открили део свемира где црне рупе прождиру све око себе
Приближавање две црне рупе - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Космичка драма: Две црне рупе прете да протресу време и простор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала