ГИК саопштила када ће бити објављени коначни резултати избора у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићГласање на изборима
Гласање на изборима - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
Пратите нас
Иако се очекивало да Градска изборна комисија (ГИК) коначне резултате београдских избора утврди почетком наредне седмице, приговори које је поднела коалиција Уједињени за победу Београда пролонгираће тај процес.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Седница ГИК-а на којој ће се одлучивати о приговорима биће одржана у понедељак, 2. маја, најавио је председник ГИК-а Зоран Лукић.
„Очекивали смо да почетком следеће недеље утврдимо укупне, коначне резултате београдских избора и да окончамо овај изборни циклус“, каже Лукић за Танјуг, додајући да ће се на резултате ипак сачекати док се не реши по последњих приговорима.
Подсећа да су избори за одборнике Скупштине града Београда расписани 15.фебруара, што значи да изборни процес траје већ два и по месеца.
„Имали смо више од 500 приговора на рад који су одбијени као неосновани и више од 270 жалби Управном суду, који је од тога 260 одбио као неосноване, док је око 13 жалби прихватио“,рекао је Лукић.
Суд је донео правоснажне одлуке, по којима је ГИК поступао, не очекујући, каже, да ће неко на то имати потребу да пише нове приговоре.
Одлуке ГИК-а су, каже, биле у складу са законом, у поступку извршења судских пресуда.
„Поново се сада наставља напад на Комисију, посебно на Стручну службу, која два и по месеца даноноћно ради и већ је довољно оптерећена. Очекујем да ће и нови приговори, имајући у виду њихов „темплејт“изглед, бити одбијени и да ћемо моћи да утврдимо коначне резултате избора“, рекао је Лукић.
На питање колико ће се чекати на нове резултате, уколико ГИК одбије приговоре, Лукић је објаснио да иде право жалбе на ту одлуку, да се морају сачекати „све законске могућности које листе имају, три дана, па четири дана, па можемо да дочекамо и јун месец“, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала