Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија јача авијацију

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић у обиласку јединица Војске Србије на аеродрому Батајница
Александар Вучић у обиласку јединица Војске Србије на аеродрому Батајница - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић најавио је данас да би до краја ове или почетком следеће године Србија могла да договори набавку француских „рафала”, док се тек очекују преговори са британском страном о набавци „тајфуна”, додајући да је кинески ФК-3 купљен по повољној цени, истичући да је то одвраћајуће наоружање за све потенцијалне агресоре.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Вучић је одговарајући на питања новинара у Батајници о набавци „рафала” и „тајфуна”, рекао да се већ дуже време преговара о куповини 12 француских „рафала”.

„Верујем да ћемо до краја године најкасније следеће почетком бити спремни да договоримо ту набавку, да ли ‘6 плус 6‘ или 12 потпуно нових авиона. Верујем да ће бити 12 нових”, рекао је Вучић.

Такође, додао је да се тек разговара, а очекују се преговори са британском страном око куповине „тајфуна”, те да би и у том случају требало набавити целу ескадрилу, што је 12 до 14 комада.
„Видећемо како ће преговори да теку”, рекао је Вучић.
Поновио је да се размишља о ловачким бомбардерима попут кинеског Л-15, али да се о томе уопште није ушло у преговоре са кинеском страном.
На питање колико је плаћен кинески систем ФК-3, те да ли се планирају нове набавке тог оружја, Вучић је рекао да је купљено колико је било потребно.
„То је оно што смо наручили 2019. године, то смо купили, за наш новац и обезбедили довољно да чувамо и наше небо и да нам јавни дуг у односу на БДП не пређе 60 одсто. Када будемо имали још пара, купићемо још, за сада немамо могућности”, рекао је Вучић.
Када је реч о цени, навео је да цена била „онако како је договорено”.
„Када ми будете показали војску која то тако саопшти, саопштићемо и ми”, указао је Вучић да се о цени не говори, наводећи да је свакако било повољна.
„Три до четири пута је јефтиније у односу на системе таквог квалитета. Била је то добра понуда кинеских пријатеља и драго ми је што су грађани Србије поносни на оружје и оруђе које не може никога да угрози него случи да чувамо своју земљу”, рекао је председник Србије, преноси Танјуг.
Он је указао да је то оружје које се не користи на туђој, већ на сопственој територији, и делује одвраћајуће према потенцијалним агресорима.
За све оне који су, каже, говорили да том набавком постајемо проблем у рејону, каже да је „сит таквих бесмислица”.
„Тога ‘сад ће мали Путин некога да нападне'… Лагали су сваки пут о томе. Србија ће да чува мир и стабилност, наставиће то да чини, али никоме неће да дозволи да буде џак за ударање, као до пре неколико година”, закључио је Вучић.
Приказ Штит 2022 на батајничком аеродрому - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
СРБИЈА
„Панцири“, „пегази“, ФК-3, „мигови 29“: „Штит 2022“ на батајничком аеродрому /видео, фото/
Кинески ПВО FK-3  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
СРБИЈА
Шта све може ФК-3: Генерал Војске Србије о новом ПВО систему који је набављен из Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала