- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како је Хитлер завршио: ФСБ објавила нова документа

© SputnikАдолф Хитлер
Адолф Хитлер - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Федерална Служба безбедности (ФСБ) Русије објавила је архивску документацију о самоубиству вође фашистичке Немачке Адолфа Хитлера, крајем априла 1945. године. Реч је о документима из истраге о бившем Хитлеровом личном пилоту, групенфиреру СС трупа, генерал-потпуковнику полиције Хансу Бауру, који се чувају у ФСБ-у у Новгородској области.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Сада је први пут представљена аутобиографија Баура на немачком језику са преводом и његова сведочења на испитивању у Народном комесаријату унутрашњих послова (НКВД) СССР-а у децембру 1945. године. Такође је објављена и фотографија Баура са Хитлером, која је снимљена почетком септембра 1932. године након лета, а током изборне кампање за канцелара Немачке. Објављено је и сведочење Баура из Бутирског затвора Главне управе државне безбедности СССР-а.

Хитлерове дрхтаве руке


Како је Бауер писао током испитивања, најближе Хитлерово окружење, које је било са њим у бункеру Рајхстага у Берлину, није знало за његове коначне намере све до самог краја априла 1945. године.
„Он је тек 30. априла поподне позвао мене и мог ађутанта, пуковника Беца. Хитлер ме је сачекао у ходнику и спровео до своје собе. Пружио ми је руку и рекао: „Баур, желим да се опростимо и да Вам захвалим за све године рада“, присећао се бивши пилот.
Баур се присећао да је Хитлер изгледао веома остарело и исцрпљено.

Руке су му дрхтале и било ми је јасно да је одлучио да изврши самоубиство“, испричао је Баур.

Хитлер је саопштио Бауру да жели да му поклони његову најомиљенију слику, која је висила у његовој соби, портрет Фридриха Великог, коју је насликао Рембрант. Баур је покушао да одговори Хитлера од самоубиства „јер ће се тада све срушити за неколико сати“.
„Моји војници не могу и не желе више да издрже, ја то више не могу да поднесем“, одговорио је Хитлер.
Даље је Хитлер испричао да се „Руси налазе на Потсдамском тргу“ и могу да га ухвате живог, наводно примењујући гас за успављивање. Хитлер је додао да је наредио да се његов и леш његове жене Еве Браун спале, с обзиром да се бојао да ће их обесити свима за пример, као што су италијански партизани обесили леш лидера фашистичке Италије Бенита Мусолинија.
„На мом споменику би требало написати: „Страдао је као жртва својих генерала“, навео је Баур последње речи Хитлера.
Бивши пилот навео је да су он и Бец ћутке пружили руку Хитлеру и изашли.

Након што су отишли од Хитлера, Баур и Бец отишли су да униште документацију и да се припреме за одлазак из бункера Рајхстага. После неколико сати разговора са Хитлером, спремивши своје ствари, Баур се вратио у бункер како би узео обећани портрет.
„У предсобљу је било јако загушљиво од дима. Неколико СС чувара је узбуђено трчало. Питао сам: Да ли је готово? Да. Где се налазе лешеви? Увили су их у ћебад, полили бензином и запалили“, писао је Баур.
Према речима Баура, био је „изузетно потресен“ и није ни сумњао да је све завршено и да је Хитлер мртав.
Баур је покушао и да се сети када се то тачно догодило и навео да се око 18-19 часова опростио са Хитлером, а да се поново вратио у склониште око 21 сат.


Потрага за лидерима Рајха


Органи совјетске војне контраобавештајне службе „Смерш“, уочи битке за Берлин, у априлу 1945. године, добили су задатак да пронађу и ухапсе Хитлера и друге лидере фашистичке Немачке.

Као део офанзивних јединица Првог Белоруског фронта, војни контраобавештајни официри упали су у Рајхстаг и канцеларију Рајхстага која је имала такозвани „фирербункер“, добро утврђен, који се налазио у дворишту. То је био бетонски подземни објекат у ком су се последњих месеци рата скривали Хитлер и министар пропаганде Трећег рајха Јозеф Гебелс.

Након што је „Смерш“ 2. маја 1945. године заузео „фирербункер“ и ухапсио есесовце који су били у бункеру и покушавали да побегну из Берлина, почело је мукотрпно прикупљање информација о могућим местима на којима се налазе представници највишег руководства фашистичке Немачке.
Међу сведоцима последњих фирерових дана био је начелник одбрамбеног сектора „Цитадел“ (канцеларије Рајхстага и бункера) Вилхелм Монке, начелник личног обезбеђења Хитлера Ханс Ратенхубер, старији собар Ханц Линге, лични ађутант Ото Гјунше и лични пилот, командир „фирерове ескадриле“, Ханс Баур.
Њихова вишекратна испитивања о околностима Хитлерове смрти сачувана су у материјалима Централног архива ФСБ Русије, Државног архива РФ, као и у појединачним истражним предметима, у којима су вођени као ратни злочинци.
Из сведочења очевидаца, произилазило је да су Адолф Хитлер и његова жена Ева Браун, извршили самоубиство 30. априла 1945. године, а 1. маја за њима су то учинили и Јозеф и Мајда Гебелс, који су пре тога убили шесторо своје деце, чије су лешеве совјетски војници пронашли у бункеру.
Тринаестог маја 1945. године, запослени у контраобавештајном одељењу „Смерш“, 79. стрељачког корпуса, у дворишту канцеларија Рајхстага, пронашли су место где су сахрањени угљенисани лешеви Хитлера и Браунове, чија је аутентичност накнадно потврђена бројним форензичким медицинским прегледима.
Адолф Хитлер - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2019
„Дошло је време...“ Хитлеров пилот открива последње фирерове речи
Спољашњост Фирербункера пре његовог рушења - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2020
Склониште и гроб: Прича о Хитлеровом подземном бункеру /фото/
Адолф Хитлер - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2020
Како је лажни Хитлер убедио Американце да му помогну да завлада Америком, светом и свемиром
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала