- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како се заштити од крпеља и шта учинити ако вас уједе

© PixabayКрпељ
Крпељ  - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Подаци института и завода за претходне године показују да се после 1. маја повећава број пацијената које је ујео крпељ. Др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог у Градском заводу за јавно здравље, каже да сваке сезоне после првомајског уранка велики број људи долази у Саветовалиште за лајмску болест.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ивана Беговић Лазаревић објашњава да после сваког боравка у природи треба да погледамо тело, јер је, како каже, веома важно да се крпељ што пре уочи.
Она саветује да током боравка у природи боравимо на уређеним травнатим површинама – избегавамо коров и густу траву и да носимо прикладну гардеробу.
„По повратку из природе сву гардеробу коју смо носили морамо добро да истресемо, да прегледамо цело тело како бисмо на време уочили уколико се крпељ закачио“, објашњава докторка за РТС.
Крпеља треба да извади здравствени радник, а уколико немамо могућности да добијемо медицинску помоћ, место уједа крпеља, истиче др Беговић Лазаревић, не смемо никако премазивати, третирати хемикалијама – уљем, ацетоном, лаком за нокте, сапуном.
„Чистом пинцетом ухватите крпеља што ближе површини коже и благим покретима га извадити“, саветује докторка.
Она истиче да се поступак не завршава уклањањем крпеља јер он може бити изазивач многих обољења, међу којима је најопаснија лајмска болест.
Како каже, неопходно је да ослушкујемо свој организам и пријавимо сваку промену здравственог стања.
„Након правилног одстрањења крпеља битно је да наредних месец дана пратимо место уједа како бисмо на време уочили ту карактеристичну црвену промену која може бити различитог облика и која се касније претвара у концентричне прстенове“, објашњава докторка.
Она истиче да почетно црвенило некада може да изостане, али се може јавити повишена температура, малаксалост, стање слично грипу.
„Свака промена здравственог стања треба да нам сигнализира потребу да се обратимо лекару и да напоменемо да смо имали убод крпеља“, поручује докторка.
Крпељи - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
ДРУШТВО
Чувајте се крпеља: На 15 од 17 локација у Београду нађени преносиоци лајмске болести
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала