- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија не тражи од Зеленског да се преда

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Руска страна не захтева предају Владимира Зеленског, већ да од њега да иза наређење за ослобађање свих цивила и заустављање отпора, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за италијанску телевизијску компанију „Медијасет“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На питање да ли Русија жели да се Владимир Зеленски преда и да ли је то услов за мир, Лавров је одговорио да Русија не захтева да се он преда.
„Захтевамо да он изда наређење за ослобађање свих цивила и заустављање отпора“.
„Наш циљ не укључује промену режима у Украјини. То је америчка специјалност. Они се тиме баве по целом свету“, додао је министар.
Према његовим речима, „желимо да осигурамо безбедност људи на истоку Украјине, да им не прети ни милитаризација ни нацификација ове земље и да нема претњи по безбедност Руске Федерације са територије Украјине“.
Он је додао да би Зеленски могао да донесе мир у земљи ако примора „неонацистичке батаљоне“ да престану са отпором.
Како је навео, све проблеме могао је да реши бивши председник Петро Порошенко, који је изабран 2014. године под слоганом „Мир у Донбасу“, али је затим започео рат. Могао је да реши и Зеленски, који је такође представљао себе као „председника мира“.
Имао је све шансе. Све карте и адути су били у његовим рукама“, додао је Лавров.
Међутим, Зеленски је одлучио да јавно изјави да никада неће поштовати Минске споразуме.

Украјина саботира преговоре

Лавров је истакао да Кијев саботира преговоре са Русијом.
Према речима руског министра, он је „потпуно равнодушан према ономе што Зеленски оповргава или не оповргава“.
„Њему се не може веровати. Он за један дан може неколико пута да промени своју позицију“, рекао је министар.
„Чуо сам да је рекао да на преговорима нећемо ни разговарати о демилитаризацији и денацификацији. Прво, они саботирају те преговоре, исто као што су осам година саботирали Минске споразуме“, додао је шеф руске дипломатије.
Према његовим речима, Украјина жели прво да добије безбедносне гаранције од Запада, иако су те гаранције првобитно морали да се договоре сви, укључујући и уз учешће Русије.
Он је подсетио да су у марту у Истанбулу дате „неке“ контуре споразума, посебно спремност Украјине да буде неутрална, ванблоковска, ненуклеарна земља, уз разумевање да ће јој бити дате безбедносне гаранције. После тога је након сопственог предлога Украјина променила став.
„Сада покушавају да преговоре граде другачије. Између осталог, желе прво да добију безбедносне гаранције од Запада, иако је у почетку о тим гаранцијама требало да се договоре сви заједно, укључујући и Русија“, објаснио је Лавров.

О војној операцији

Руска војска неће вештачки прилагођавати своја дејства током специјалне операције у Украјини ни за један датум, укључујући Дан победе.
Он је објаснио да ће се у Русији свечано прославити 9. мај, као и увек, и присећати се оних који су пали за ослобођење Русије и других република бившег СССР-а, за ослобођење Европе од нациста.
„Темпо операције у Украјини зависи, пре свега, од потребе да се минимизирају било какви ризици за цивилно становништво и руске војнике“, рекао је министар.
На питање шта може да се деси у вези са предстојећим Даном победе, министар је навео да је „у Совјетском Савезу постојала традиција да се за неки празник уради нешто велико.
„Концентришемо наша дејства у Украјини искључиво на задатке које сам поменуо“, додао је он.
Лавров је објаснио да је те задатке „објавио председник Русије Владимир Путин – заштита и безбедност цивилног становништва, одсуство било каквих претњи на територији Украјине за њих и за Русију у вези са офанзивним оружјем и нацификацијом, којој на Западу активно покушавају да умање значај“.

Американци и Канађани обучавали неонацисте

Лавров је навео да су Сједињене Америчке Државе и Канада одиграле водећу улогу у обучавању неонациста у Украјини.
„Што се тиче ‘Азова’ (против чијих припадника су покренути кривични поступци у Русији), сада се објављују материјали који потврђују да су Американци, а посебно Канађани имали водећу улогу у обуци ултра-радикалних, отворено неонацистичких јединица у Украјини“, истакао је Лавров.
„Свих ових година циљ је био да се неонацисти прикључе редовним оружаним снагама Украјине. На тај начин би у свакој јединици (батаљону, пуку) људи из ‘Азова’ имали водећу улогу. Читао сам такве материјале у западној штампи. То што је ‘Азов’ отворено неонацистичко удружење – то је на Западу прихваћено без икаквог оклевања све до ситуације почетком 2022. године, када су почели, као по команди, да мењају свој став“, додао је министар.
Хистерична жеља Кијева да извуче милитанте из фабрике „Азовстаљ“ у Маријупољу на територију коју контролише Украјина је због чињенице да они могу да потврде присуство плаћеника, рекао је руски министар.
„Ситуација са конфронтацијом у фабрици ‘Азовстаљ“ у Маријупољу и упорна, чак хистерична жеља Зеленског, његовог тима и његових западних покровитеља да добију да се сви ови људи извуку и пошаљу на територију Украјине, је због чињенице да има много ликова који ће потврдити присуство плаћеника, можда и активних официра западних армија на страни украјинских екстремиста“, објаснио је Лавров.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала