Вучић: Покушај уништења српског народа је пропао /видео/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICАлександар Вучић у Доњој Градини
Александар Вучић у Доњој Градини - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Сваки пут када дођем у овај град мртвих покушам да пронађем неке одговоре о злу, његовим узроцима, зашто би било ко нешто овако страшно урадио, и никада у томе не успем, рекао је председник Србије Александар Вучић у Доњој Градини, на обележавању Дана сећања на жртве злочина и геноцида у НДХ Јасеновцу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Овде где стојимо на гробовима, све теорије падају у воду. Стављати у плитке јаме људе и онда их убијати маљевима због имена, вере, нације, ништа тај чин не може рационално да објасни, рекао је Вучић.
Кад год смо овде, сетимо се најстрашнијих ствари које су погодиле наш народ, а остало време као да не мислимо о томе и као да мислимо да имамо пречих, животнијих и важнијих ствари од подсећања на стравичније злочине који су се овде догодили. навео је председник Србије.

„Какав је извитоперени ум од овог раја направио пакао, а историја је увек постављала питање зашто. Ако је циљ био да се уништи један народ, пропао је, јер сви ми деца смо тих невиних жртава, или њихови рођаци. И нико од нас нема цело породично стабло. И по томе смо уз нашу браћу Јевреје јединствени. И није случајно зашто се данас у Јасеновцу ћути. Ми говоримо једанпут или двапут годишње. Сви остали гледају да не говоре никада“, рекао је Вучић.

И ту долазимо до онога што нису бројеви или лица са пожутелих фотографија, каже председник Србије.
"У Јасеновцу је страдало више Срба, Јевреја и Рома него што је свих нас, и Срба и Хрвата и Бошњака и осталих заједно страдало на свим осталим стратиштима од 1941. наовамо. А ко је спреман да о томе говори. Говори ли се о томе на Западу, говори ли се тамо где није популарно причати о српским жртвама. Наравно да не", подвлачи Вучић.
И онда се долази до онога да ми Срби нисмо у стању да „продамо“ наше жртве, али то није питање маркетинга, то је питање нашег живота, каже председник Србије.
"Наш живот биће тежи, осим што нам не дају да будемо своји на своме, не дају нам да сами доносимо своје одлуке, већ покушавају да се мешају у оно што је наше право и обавеза, покушавају да нас промене, да будемо као они, да се извињавамо и за оно што нисмо криви, а они се никада извинити неће", наводи он.

"Постављајући венац у Јасеновцу, неки од западних изасланика су написали на свом венцу како ће увек бити посвећени и одавати пијетет хрватским жртвама. Замислите да је то неко други урадио у Аушвицу, одавао почаст немачким жртвама или онима који су на неком другом месту били џелати. Он не зна, необавештен је, али јесте ли чули иједно мало извини, извините Срби. Чекали смо ми у Београду једно мало извини. Мислите да смо добили, нисмо, ни наши пријатељи у Бањалуци, због стотина хиљада жртава који нису били Хрвати, они су били џелати", истиче Вучић.

Када говорите против Срба, онда може све, онда је све дозвољено. Чека нас нелака будућност, јер све што је другима дозвољено, Србима је забрањено, рекао је председник.
Вучић је казао да је Јасеновац јединствен логор по томе што су од људи правили сапун, и нагласио да се најтежи злочин, геноцид, који је овде вршен, не сме никада заборавити и да о томе морамо говорити.
„Неће нико други да говори о Јасеновцу, то морамо ми. Не зато што ће неки други рећи да се није догодио, већ што ће да ћуте о томе, јер у Јасеновцу су страдали највише Срби, а Срби нису народ до којег им је стало“, поручио је он.
Вучић је истакао да је „зашто“ питање које оставља у њему простора да покуша да објасни зашто смо били криви да заслужујемо метак, бомбу, камен, маљ,...
„Говоре да не живимо у прошлости, али када говоре о свим другим народима и жртвама увек ће рећи да је неопходна култура сећања. Само ви немојте да се сећате јер је то повратак у прошлост, а када говоримо о другима то је повратак у будућност“, пренео је он.
Ако не будемо сачували наш народ, неће сутра имати ко да прича о свој неправди, лицемерју и злочину, указао је он.
„У тој будућности морамо урадити све да останемо живи и невини, да не дозволимо нашу ни туђу крв на нашим рукама, да за разлику од њих поштујемо право, елементарну правду и морал. Покушаћемо да останемо нормални, у лудило које нас окружује. Инсистираћемо на ономе што је данас забрањено, а то је бављење собом, тражећи мир за себе и све око нас“, рекао је он.
Вучић је казао да Срби желе да добра воља и оно што је најважније мир, превладају над овим просторима.
Међутим, додао је да је тешко поверовати у жеље оних који су убијали српски народ.
Вучић је истакао да су Јасеновац и његове јаме највећи српски град после Београда и зато је наша обавеза да о њему знамо све и објавимо све.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICАлександар Вучић у Доњој Градини
Александар Вучић у Доњој Градини - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Александар Вучић у Доњој Градини
"Погледајте последњих дана када причају о међународном праву причају о интегритету држава и како је страшно када се он гази. Али када је та држава, онда је то богоугодно и када су сви они који се залажу за интегритет Србије, онда су људи из прошлости. Тако ћете са невероватном сладострашћу да чујете приче о угрожавању међународног правног поретка, а замислите, није био угрожен када је 19 земаља напало Србију, која никога није напала, никога није окупирала, није погазила право, и све су то урадили без дозволе УН. И када су убили 82 деце, који нису били деца, него „грешка“, „колатерална штета“. Кад се негде друго нешто дешава, онда је страшно, а када се ради српској деци, онда је то богоугодно. Када неки говоре да смо ми изазивали хуманитарну катастрофу, онда је то довољно да нас нападнете, али када неки други то раде, онда је то друга прича", каже Вучић.
Морамо да сачувамо наш народ од даљих сукоба, морамо да сачувамо мир, да сачувамо нашу децу, да се никад не понови као што су нам семе затрли на Козари и у Поткозарју, поручује председник Србије.

"Наш највећи интерес је да сачувамо мир и да имамо деце, да имамо младих који ће да знају да ми немамо никог друго, да имамо само једни друге. Ви у РС имате само Србију и српски народ, ми у Србији имамо само наш народ, имамо вас у РС, имамо људе коиј живе у другим државама".

Наше је да не угрожавајући било чије територијалне интегритете, чувамо себе, свој српски род, да се поносимо својим српским родом, да никоме не дозволимо да нам забрани да се дичимо својим презименима. Да сачувамо свој српски језик, своје ћирилично писмо, да не дозволимо ником да деле нашу Српску православну цркву и да увек сачувамо мир, каже Вучић.
Обележавање у Доњој Градини Дана сећања на злочин и геноцид НДХ у Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
СРБИЈА
Обележавање Дана сећања на жртве злочина и геноцида НДХ у Јасеновцу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала