ABBA на балалајкама – Одговор на забрану руског националног инструмента у Шведској

CC BY 3.0 / Miloš Jurišić - Museum of Science and Technology Belgrade / Балалајка из друге половине 20. века
Балалајка из друге половине 20. века - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Солисти омладинског оркестра националних инструмената „Терема“ у недељу су на балалајкама изводили песме групе ABBA испред зграде Генералног конзулата Шведске у Санкт Петербургу, у знак протеста због отказивања концерта локалног шведског састава у Упсали зато што међу члановима има и извођаче на балалајкама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Била је то импровизована акција, која је уследила пошто је групи Södra bergens balalaikor забрањено да наступи на концерту у граду Упсала у Шведској због балалајки. То нас је погодило, јер је музика вечна уметност, она мора бити изван времена и политике. И руски народни инструменти на којима ми свирамо су део светског наслеђа“, рекао је за Спутњик диригент оркеста „Терема“ Андреј Долгов.
Према његовим речима, шест солиста „Тереме“ извело је на балалајкама два хита популарне шведске групе - „Dancing Queen" и „Gimme! Gimme! Gimme!".
„Судећи по реакцији гледалаца који су интезивно тапшали, то им се допало“, додао је Долгов.
Концерт шведске групе Södra bergens balalaikor, који је требало да буде одржан у априлу и знак подршке Украјини, отказан је због тога што су међу инструментима на којима бенд свира и руски народни инструменти балалајке.
Према наводима телевизије SVT Nyheter, организатори концерта суочили су се с пристиском „људи који не желе да виде балалајке на сцени током концерта подршке Украјини“.
Библиотека - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
КУЛТУРА
Руска култура је добро човечанства, парче људскости на које сви имамо право
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала