- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Фаталне вожње на српским путевима: Будите опрезни када сутра кренете са мини-одмора

CC0 / Pixabay / Саобраћајна несрећа
Саобраћајна несрећа - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Од петка после подне до јутрос у седам тешких саобраћајних удеса погинуло је шест особа, а повређено више од двадесет. Главни узрок је брзина, али и недовољно растојање и често гледање у мобилни телефон. Већина погинулих није користила сигурносни појас.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Акције МУП-а се настављају и током првомајских празника. Од почетка године у саобраћају је погинуло више од 100 људи, што је 50 одсто више него прошле године.
Под дејством алкохола било је 45 одсто више возача и 75 одсто више оних који су користили разне психоактивне супстанце у току вожње. Стручњаци кажу да сутра, када се многи враћају са одмора, не треба журити и да треба бити максимално опрезан и придржавати се прописане брзине.
„Мој савет је кренути одморан, да људи који иначе свакодневно возе на посао и са посла, а не дуге туре, праве паузе на свака два сата - бар два сата као што возачи професионалци по закону морају на четири сата а то им је посао како не би угрозили ни себе ни друге људе“, каже проф. Милан Вујанић, судски вештак.
Најважније је држање растојања између возила, јер је дозвољена брзина од 130 километара на час на ауто-путу – мач са две оштрице.
Најчешће се возачи „лепе“ у браник једни другима и немају могућности да закоче. Зауставни пут се у таквим случајевима повећава и до два пута.
„Молим све возаче да строго поштују правило четири секунде у оваквим временским условима – када возило испред вас прође поред неке бандере, треба да прође најмање четири секунде док ви прођете поред те исте бандере“, каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, пренео је РТС.
Током контрола, за време празника је утврђено да 80 одсто путника на задњим седиштима не користи сигурносни појас, а преко 30 одсто на предњим.
Појачаће, кажу у МУП-у, и контролу превожења деце у сигурносним седиштима и корпама, а казне ће свима бити наплаћене – 5.000 на лицу места или 10.000 код судије за прекршаје.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала