- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Израел тражи извињење од Русије због изјаве Лаврова о Јеврејима и Хитлеру

© Фото : PixabayИзраелска застава
Израелска застава - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Израела Јаир Лапид затражио је извињење руске стране због изјаве министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова о Јеврејима и Хитлеру.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Наиме, повод је изјава шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова који је у интервјуу за италијанску ТВ компанију „Медијасет“ рекао да у Украјини постоји нацификација, те да заробљени припадници батаљона „Азов“ (против чијих бораца је у Русији покренут кривични поступак), „Ајдар“ и других јединица носе нацистичке симболе и тетоваже – кукасти крст. Лавров је додао да украјински председник Владимир Зеленски „износи аргумент - како је могуће да код њих постоји нацификација, кад је он Јеврејин“. Лавров је констатовао да „можда греши, али је и Адолф Хитлер имао јеврејске крви“, те да „то апсолутно ништа не значи, јер мудри јеврејски народ каже да су најватренији антисемити, по правилу, Јевреји“.

„Изјава министра спољних послова Сергеја Лаврова је скандалозна. Хитлер није био Јеврејин и Јевреји се нису међусобно убијали током Холокауста. Улажемо све напоре како бисмо одржали добре односе са Русијом, али све има границу и овог пута је она пређена. Руска Влада треба да се извини и нама и целом јеврејском народу“, рекао је Лапид.

Премијер Израела Нафтали Бенет је навео да је недопустиво коришћење трагедије Холокауста у политичке сврхе.

„Са посебном озбиљношћу тумачим изјаву министра спољних послова Русије. Његове речи нису тачне, а њихова порука је погрешна. Циљ такве лажи је да се сами Јевреји оптуже за најстрашније злочине у историји који су извршени над њима и самим тим да се ослободе одговорности непријатељи Израела“, рекао је премијер.

Бенет је поновио да у савременој историји није било трагедије равне Холокаусту.
Са саопштењем се огласио и Меморијални центар за жртве Холокауста „Јад Вашем“ који је осудио изјаву Лаврова, истичући да су „неутемељене тврдње о јеврејском пореклу Хитлера“.
Руски амбасадор у Израелу Анатолиј Викторов позван је раније на разговор у израелско Министарство спољних послова како би објаснио речи Лаврова.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор позван на разговор у Министарство спољних послова Израела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала