- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како високопрецизно оружје помаже руској војсци у Украјини

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаАвион МиГ-31 са хиперсоничном аеробалистичком ракетом система „Кинжал“
Авион МиГ-31 са хиперсоничном аеробалистичком ракетом система „Кинжал“ - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Током специјалне операције у Украјини Оружане снаге Русије користе високопрецизно оружје и њиме наносе ударе искључиво на војну украјинску инфраструктуру. Поред „Калибра“, руска војска користи ракетне системе „Бастион“, „Искандер“, артиљеријску муницију „Краснопољ“ и различита ваздушна оружја, укључујући „Кинжал“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према мишљењу стручњака, високопрецизно оружје исцрпљује материјално-технички потенцијал украјинских Оружаних снага што доприноси напредовању руских трупа на терену.
Ових дана у оквиру специјалне војне операције Оружане снаге Русије су нанеле још један удар прецизним оружјем на војну инфраструктуру украјинске војске.
„Посада фрегате Црноморске флоте из акваторија Црног мора лансирала је четири крстареће ракете „Калибар“ на назначене циљеве“, наводи се на сајту војног ресора.
Раније је портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков изјавио да су ракетама „Калибар“ погођени хангари са великом партијом страног наоружања и муниције које су испоручиле САД и европске земље. Објекти су се налазили на територији Запорошког алуминијумског комбината.
Према подацима руског Министарства одбране, „Калибар“ је направљен за уништавање „широког спектра копнених, поморских, површинских и подводних циљева у условима интензивне непријатељске ватре и противничких мера радиоелектронског деловања“.

Нерањиво од непријатељских система ПВО

Како је Министарство одбране Русије више пута наглашавало, руска војска у специјалној операцији користи искључиво високопрецизно оружје и наноси ударе само по објектима војне инфраструктуре Украјине који су стварани у циљу милитаризације и спровођења казнене операције против цивилног становништва Донбаса.
Према званичним подацима, осим „Калибра“ руске Оружане снаге у специјалној операцији користе још неколико врста високопрецизног наоружања. Са копна се изводе лансирања из ракетних система „Искандер“, „Бастион“, а топовска артиљерија изводи паљбу муницијом „Краснопољ“ са полуактивним ласерским главама за навођење(ГОС).
Такође, за ликвидирање циљева на територији Украјине користе се високопрецизне ракете са ваздушним базирањем. Према информацији Министарства одбране, у оквиру специјалне операције, руска авијација извела је неколико лансирања хиперсоничне аеробалистичке ракете комплекса „Кинжал“ чији су носачи ловци МиГ-31.
Тако је почетком априла овом ракетом уништено заштићено командно место групације украјинских трупа у Донбасу. У другој половини марта ракете „Кинжал“ погодиле су подземна складишта авијационог наоружања и бојевих глава за ракетне системе „Точка-У“ у Ивано-Франковској области и велика складишта горива и мазива у Николајевској области.
Такође, за уништавање добро заштићених објеката на територији Украјине, Ваздушно-космичке снаге Русије користе муницију мање познату широј јавности. На пример, посаде мултифункционалних двоседних авиона Су-34 успешно наносе ударе ракетама „ваздух-земља“ Х-29.
Х-29 је настала 1980-их година, али су тренутне њене напредне модификације у служби Ваздушно-космичких снага. Конкретно, АО Корпорација „Тактичко ракетно наоружање“ производи ракете Х-29ТЕ са пасивном главом за навођење и камером за навођење Х-29Л. Ова муниција има скроман домет, али је изузетно прецизна и има снажну бојеву главу од 320 килограма.
Још једно ефикасно оружје ваздушног базирања које се користи током специјалне операције је суперсонична ракета Х-31ПМ. Она је у стању да самостално пронађе мету скенирањем значајних подручја на копну или на воденој површини. Верује се да је ова муниција најефикаснија за ликвидирање радарских станица. Истовремено, Х-31ПМ је практично нерањив на непријатељске системе противваздушне одбране.
Из беспилотних летелица лансира се и високопрецизно оружје ваздушног базирања. Тако се тешке извиђачко-ударне беспилотне летелице „Иноходец“ („Орион“) користе за прецизно уништавање појединачних циљева у специјалној операцији Оружаних снага Русије. Они претежно уништавају утврђења, оклопна возила и возила украјинских Оружаних снага.
Како је за РТ објаснио кандидат војних наука Сергеј Суворов, током специјалне операције Оружаних снага, избор једног или другог типа високопрецизног оружја одређује пре свега дометом мете, њени параметри и присуство непријатељских средстава ПВО.
„Руска авијација се често примењује на такав начин да не улази у зону дејства ПВО. Ако је потребно елиминисати заштићене објекте (а најчешће су то командна места), онда је по мом мишљењу од ракетног наоружања ваздушног базирања најпогоднији „Кинжал“. Његове ракете су способне да униште подземне објекте, нерањиве су на системе противваздушне одбране и имају моћну бојеву главу“, објаснио је Суворов.
Како каже, за ударе у дубоку позадину Оружаних снага Украјине, руске Оружане снаге користе „Калибре“. Ови модели пројектила омогућавају уништавање широког спектра веома различитих циљева.
„Колико ја могу да проценим, „Калибри“ су главно средство за уништење украјинске војне инфраструктуре која се налази дубоко у позадини. Удари се успешно наносе по командним местима, штабовима, базама за обуку непријатеља, одбрамбеним предузећима, кластерима тешких оклопних возила, системима ПВО, складиштима горива и арсеналима муниције“, објашњава стручњак.

Приоритет је пренаоружавање

У недавној изјави за РТ потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов изјавио је да руско високопрецизно оружје има „повећане карактеристике прецизности и да се може користити за локално уништавање кластера технике, објеката војне инфраструктуре, командних места, складишта наоружања и других ствари“.
„Као што видите, наше оружане снаге током ове операције се пажљиво односе према цивилном становништву. Зато што ми не ратујемо са њима...Само желим да кажем да употреба високопрецизног наоружања од стране наших оружаних снага обезбеђује неопходну ефикасност у постизању постављених циљева“, рекао је Борисов.
Саговорник РТ-а је такође демантовао наводе који се шире у Украјини и на Западу да руској војсци наводно понестаје прецизно навођене муниције. Према речима Борисова, испоруке трупама почеле су много пре специјалне операције, а сада је руска индустрија спремна да подмири потребе оружаних снага.
Познато је да је питање развоја прецизног наоружања дугог домета и опремања оружаних снага тим типовима наоружања под посебном контролом руског председника Владимира Путина. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу истиче да је пребацивања високопрецизног оружја дугог домета у војску и морнарицу од приоритетног значаја. Он је наложио да се одржи задати темпо испорука перспективног наоружања трупама.
Оцењујући ефикасност употребе високопрецизног оружја на седници одбора војног ресора, Шојгу је изјавио да су напредне телекомуникационе технологије, укључујући опрему са елементима вештачке интелигенције дале значајан допринос успеху гашења пожара. Министар одбране је напоменуо да је коришћење најновије опреме за обраду и пренос података омогућило да се десетоструко скрати време за које високопрецизно оружје типа „Калибар“ и „Кинжал“ добијају параметре циљева.
Руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Баранец је објаснио за РТ да је приметио како високопрецизно оружје помаже руској војсци у уништавању муниције и војне технике коју испоручује Запад, а обавештајцима да откривају циљеве на територијама које нису под контролом руских снага.
„Још пре специјалне операције, Запад је успео да напумпа Украјину великом количином наоружања. Поред тога, кијевски режим има много скровишта и магацина са совјетском муницијом и арсеналима технике. Русија ће на овај начин изазвати несташицу муниције у украјинској војсци. Мислим да ће, како се друга фаза специјалне операције буде развијала, Украјина много акутније осетити проблем мањка муниције“, сматра Баранец.
Према речима Сергеја Суворова, употреба високопрецизног оружја од стране Оружаних снага Русије не само да ствара дефицит муниције, већ и оставља противника без довољне количине горива и мазива.
„Један од кључних претпоставки за успех руске војске свакако треба да буде материјално-техничко исцрпљивање Оружаних снага Украјине. Када непријатељ осећа акутни недостатак муниције и горива његов борбени потенцијал и маневарска способност ће бити значајно смањени. То ће омогућити нашим трупама да брже напредују “, уверен је Суворов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала