Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Напад на Србе код Грачаничког језера: Пролазили су поред нас на моторима, а онда запуцали

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIПолиција самопроглашене државе Косово, архивска фотографија
Полиција самопроглашене државе Косово, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Група од деветоро српских девојака и младића била је јуче поподне у средишту инцидента на Грачаничком језеру, када су у њиховом правцу запуцала двојица албанских младића, које је затим у размени оружане паљбе ранио полицајац који се ту случајно налазио, сазнаје „Косово онлајн“ позивајући се на Марка Петковића, једног од сведока овог догађаја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Косовска полиција је јуче објавила вест да су поподне код Грачаничког језера из ватреног оружја рањене две особе, а затим се редакцији „Косово онлајн“ јавило неколико сведока овог догађаја.
Марко Петковић из Лапљег Села који је био на језеру са групом пријатеља поводом прославе 1. маја, испричао је да су их два младића непрестано посматрали и више пута мотором поред њих пролазили.
„Зауставили су се на неколико метара од нас. Пријатељ који је био са нама је по националности Горанац, ради у полицији и говори албански језик. Пришао је до њих и замолио их да напусте место јер је ситуација била непријатна. Померили су се са тог места и зауставили недалеко од наших аутомобила и један од њих је почео да пуца из пиштоља на нас. Један од другова је повикао да се спустимо према земљи и од метака нас је заштитио кровни део каросерије аутомобила. Пријатељ полицајац је узвратио паљбу када су нападачи кренули да беже према селу Мрамор“, рекао је Петковић.
Након пуцњаве су позвали полицију, која је према речима Петковића дошла после 40 минута, уз образложење да нису могли да их нађу и лоцирају.
„Полиција је дошла до рањених нападача, а за нас су имали изговор да нису могли да нас пронађу. Полицајац из полицијске станице у Грачаници, иначе српске националности, био је веома непријатан према нама док нас је испитивао. Након тога су дошли полицајци из Приштине албанске националности који су били пријатни и нудили су нам храну, воду и сваку врсту помоћи“, казао је Петковић.
Бојан Рајковић, један од родитеља чија су деца била јуче на језеру, казао је да би ситуација измакла контроли са озбиљним последицама да није било њиховог пријатеља полицајца који је савесно реаговао како би их заштитио.
„Срећа, заједно у друштву се налазио полицајац који је са њима био на излету. Он је узвратио паљбом на нападаче и том приликом их је ранио како би заштитио децу. Полиција је децу испитивала у Приштини више од пет сати. У овом поступку су младићи и девојке сведоци, а случај се води против полицајца. То ми није јасно“, казао је Рајковић.
Према његовим речима, младићи и девојке су током разговора са полицајцима сазнали да је младић који је пуцао на њих добро познат полицији по инцидентима, пренео је „Косово онлајн“.
Портпарол полиције Агрон Боровци казао је за РТК2 да је полиција покренула истрагу како би разјаснила све околности овог инцидента као и да особе које су задобиле прострелне ране имају 23 и 28 година, а један полицајац се сумњичи да је пуцао на њих из ватреног оружја.

Српска листа осудила инцидент

Српска листа најоштрије је осудила инцидент код Грачаничког језера и позвала међународну заједницу да најхитније реагује и јавно осуди овај етнички мотивисан напад који је изазвао велику узнемиреност међу свим Србима, посебно на централном Косову.
„Запаљива реторика и подривање мира од стране лидера косовских институција у Приштини за последицу има серију инцидената чија се кулминација десила јуче када су, по изјавама очевидаца, двојица нападача албанске националности пуцали из ватреног оружја на групу српских младића и девојака крај Грачаничког језера“, наводи Српска листа у саопштењу које је достављено медијима.
Подсећају оне који су одговорни за безбедност грађана на Косову и Метохији да овај догађај „буди језива сећања када су крај реке Бистрице страдала српска деца док су се купала, и на које су пуцали нападачи који до дана данашњег нису кажњени за почињени злочин“, преноси Танјуг.
„Ово је напад на српску младост и будућност на овим просторима, јер се њиме шаље порука преосталим Србима да не смеју да помисле да остану на својим огњиштима и да су српске средине гета ван којих нашим сународницима безбедност није гарантована, и поред толико хиљада припадника међународних снага и локалне полиције“, поручује се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију: Овакве ситуације призивају болна сећања

Јучерашњи напад код Грачаничког језера најдиректније је угрожавање живота српске деце, оценила је Канцеларија за Косово и Метохију.
„Тек пуком срећом нико од српских младића и девојака није повређен, али овакве ситуације призивају болна сећања на страшне злочине у прошлости, у којима су на Косову и Метохији страдала српска деца. Срби у Грачаници с правом су огорчени и уплашени за безбедност своје деце и зато захтевамо да се напад на њих третира са највећом пажњом“, наводи се у саопштењу.
Канцеларија стално упозорава на повећани број етнички мотивисаних напада према Србима у покрајини и крајње је време да се оваква упозорења схвате најозбиљније.
„Међународне организације чији је мандат и одговорност да Србима на КиМ гарантују безбедност, овај напад, у чијем се средишту нашла српска омладина, морају третирати с највећом пажњом и он нипошто не сме проћи некажњено“, порука је Канцеларије.
Подсећају да је очување мира и стабилности на КиМ за званични Београд највећи приоритет, а крхка безбедносна ситуација у покрајини мора бити очувана, те још једном упозоравају да Приштина не даје замах албанским екстремистима који би да стварају хаос на терену, убијају децу и протерују Србе.
„Нажалост, сведоци смо да се неодговорним изјавама албанских политичара на челу са Аљбином Куртијем Србима свакодневно црта мета на челу и директно угрожава њихова безбедност“, закључује Канцеларија, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала