- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Осуђујемо одлуку Гаспрома“: Министри ЕУ договорили заједнички став о плаћању руског гаса

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит ЕУ у Бриселу
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Учесници ванредне седнице Савета министара енергетике Европске уније договорили су се да се придржавају заједничког става о плаћању руског гаса, изјавила је француска министарка за еколошку транзицију Барбара Помпили након састанка у Бриселу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сви одлучно осуђујемо једнострану одлуку 'Гаспрома' да обустави испоруке гаса Пољској и Бугарској. Потврђујемо да сви купци треба да испуњавају своје обавезе у складу са склопљеним уговорима. Наставићемо заједнички рад са нашим оператерима и Европском комисијом на изради заједничког приступа плаћању који ће одговарати правилима ЕУ и уговорима у оном облику у коме су били склопљени“, изјавила је Помпили.
По њеним речима, сви министри су подржали тај став.
Грчки министар животне средине и енергетике Костас Скрекас предложио је на ванредној седници да се усвоји стратегија постепеног одустајања од руских енергената која неће угрозити безбедност испорука руског гаса Европи.
Такође је рекао да је Грчка спремна да подржи Бугарску и да је од првог дана прекида испорука руског гаса почела да испоручује суседима више природног гаса.
Ванредну седницу Савета министара ЕУ сазвала је Француска након што је „Гаспром“ 27. априла обуставио извоз гаса бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској ПГНиГ због тога што испоруке енергента нису платиле у складу с новом схемом исплате у рубљама.
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
РУСИЈА
Европска комисија: Захтев Русије да се гас плаћа у рубљама – покушај да се подели ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала