- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта се крије иза хајке на команданта антитерористичке јединице због наводног снимка са Цетиња

© Sputnik / Бобан НововићЗдравко Кривокапић и Петар Кнежевић
Здравко Кривокапић и Петар Кнежевић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Догађаји од 4. и 5. септембра 2021. године око устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру и све што је претходило том догађају и даље су камен смутње у црногорском друштву.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

О томе свједочи најновији напад медија и дијела политичке групације блиске ДПС-у, УРА, СД И СДП-у, на команданта Антитерористичке јединице Петра Кнежевића и помоћника директора полиције Милоша Ракоњца, због наводног снимка на коме Кнежевић објашњава догађаје на Цетињу 4. и 5. септембра 2021. године. Кнежевић је био у групи специјалаца који су спровели патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија до Цетињског манастира и који се приликом уласка у сам манастир прексрстио.
“Оркестрирани напад на команданта Антитерористичке јединице Петра Кнежевића и помоћника директора полиције Милоша Ракоњца је покушај да се сакрије снимак који је направио АНБ 05.09.2021. године на Цетињу, када је снимљен Веселин Вељовић како издаје наређење да се оружјем и молотовљевим коктелима нападне полиција”, објавила је невладина организација Алтернатива на свом Фејсбуку.
Алтернатива тврди да је снимак предат тужиоцу на Цетињу, а да је он тај снимак искључио из доказа.
“Снимак је уредно предат тужиоцу на Цетињу, да би га он искључио из доказа и затражио да се лица са снимка сниме – опет. Наравно, пар минута после његовог писменог налога искључени су сви телефони које је тужилац са Цетиња затражио.”
Наводе и да је главни специјални тужилац Владимир Нововић тражио снимак да би испитао Вељовићеве активности на Цетињу.
“Али снимак постоји. И нови специјални тужилац Нововић га је тражио да би се испитала умијешаност Веселина Вељовића у покушај напада на полицију,” истичу из Алтернативе.
© Sputnik / Бобан НововићПетар Кнежевић и Милош Ракоњац
Петар Кнежевић и Милош Ракоњац - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Петар Кнежевић и Милош Ракоњац

Каварић тврди да је снимак монтиран

Адвокат Далибор Каварић, правни заступник Митрополије црногорско-приморске, тврди да, како каже, исконструисани и монтирани снимак против Петра Кнежевића није напад на њега, већ облик пажљиво припремљеног хибридног рата против специјалних снага Управе полиције.
"Крајњи циљ објављивања овог монтираног снимка је покушај националистичких, екстремистичких и терористичких група и појединаца да произведу неспособност Управе полиције да успјешно обезбиједи јавни скуп у Никшићу 12. и 13. маја и да онемогући патријарху српском Порфирију да одржи легални и уставни вјерски обред "литију" и да на тај начин екстремисти покушају да изазову инциденте, наруше јавни ред и мир и прекину наведени вјерски обред и на тај начин постигну оно што нису успјели на Цетињу 5. септембра 2021", навео је Каварић на Фејсбуку.
Он очекује да ће се овакви покушају нарушавања националне безбједности Црне Горе понављати све док одговорни организатори И учесници, како каже, терористичких аката од 5. Септембра не буду адекватно правно-кривично третирани.

Полиција формирала предмет

Одјељење за унутрашњу контролу рада Управе полиције, Министарства унутрашњих послова формирало је предмет ради утврђивања чињеница одговорности помоћника команданта Противтерористичке јединице Петра Кнежевића. Све то је услиједило након што је у јавности објављен аудиоснимак, на ком наводно препричава догађаје полицијске акције 4. и 5. септембра на Цетињу током устоличења Јоаникија. Основно државно тужилаштво у Подгорици је формирало предмет.
Вршилац дужности врховне државне тужитељке Маја Јовановић дала је налог Основном државном тужилаштву у Подгорици да се формира предмет поводом аудио записа на којима се чују детаљи полицијске акције на Цетињу у септембру прошле године, саопштено је из Врховног државног тужилаштва (ВДТ).
ВДТ-а је аудио записе доставио грађански активиста Александар Зековић за ког се сматра да је близак ДПС-у.
Министар унутрашњих послова Филип Адзић поручио је да ће полицијски функционер Петар Кнежевић сносити законске последице уколико се утврди да је аудио снимак аутентичан и да глас припада Кнежевићу.
Адзић је на Фејсбук профилу написао да су сви полицијски службеници дужни да раде професионално, чувају углед полиције и поштују етичка начела у досљедном спровођењу закона.

Кнежевић поручио Аџићу да не пријети

Предсједник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић осврнуо са на Твитеру на изјаву министра унутрашњих послова Филипа Аџића како треба процесуирати команданта Противтерористичке јединице Управе полиције Петра Кнежевића уколико се аудио снимак, који је раније данас пласиран на порталима испостави као тачан.
Кнежевић је поручио Аџићу да зна да није лако после прања судова у Делти бити министар полиције.

„Ако имаш комитску петљу, прво ухапси, Мила, Душка, Вељовића, Ранка, Рашка и Драгињу због рушења Уставног поретка 05. септембра. И немој да пријетиш, нисмо ти у вољу нешто. Ескобар вам се врнуо дома“, казао је Кнежевић.

Марко Милачић, Предсједник Праве Црне Горе, казао је да "организована криминална група, самозвана парламентарна већина, након пуча на Цетињу наставља са својим прљавим сплеткама".
„ Умјесто да хапси криминалце, прави најпрљавије намјештаљке оном дијелу безбједносног сектора - коме припада и помоћник команданта ПТЈ-а Петар Кнежевић - а који се 4. и 5. септембра професионално ставио у заштиту уставног поретка и Црне Горе. Изгледа да је мало што је ослобођен Веселин Вељовић под чијим је руководством спреман злочин на Цетињу, под којим су спремани напади на полицију, спречавани црквени великодостојници у вршењу најважнијих вјерских обреда, припремани немири и грађански рат, него је потребно етикетирати, одстранити и казнити оне који су га у томе спријечили“ навео је, поред осталог, Милачић.
Социјалдемократе(СД) Црне Горе позвале су надлежне, а посебно министра унутрашњих послова Филипа Адзића и директора Управе полиције Зорана Брђанина да због снимка који је изашао у јавност хитно спроведу свеобухватну и темељну истрагу и смијене команданта против терористичке јединице Петра Кнежевића.
Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РЕГИОН
Србомржња у најгорем облику: Оштре реакције поводом каменовања аутобуса с дјецом на Цетињу
Центар Цетиња - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РЕГИОН
Први човјек Никшића: Срби на Цетињу ко Јевреји у Трећем рајху
Министри у новој Влади Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
РЕГИОН
Нови велики заокрет: Црнa Горa поново брод којим управља и Мило Ђукановић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала