- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Свет улази у веома опасну зону: Цене кукуруза највише у последњих 10 година

CC0 / Pixabay / Кукуруз
Кукуруз - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Скраћена радна недеља између два Ускрса, донела је раст цена примарних пољопривредних производа на Новосадској продуктној берзи. Како се наглашава у последњем саопштењу, најважнија вест са берзе у протеклој седмици је увођење квота за извоз пшенице, кукуруза, брашна и рафинисаног сунцокретовог уља, које ће се примењивати од почетка маја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Кукурузом стандардног квалитета трговало се на домаћој берзи по цени од 33 до 33,7 динара (без ПДВ-а), а брокери напомињу да се свакако може говорити о јасно узлазном ценовном тренду ове житарице.
Код пшенице је раст тражње био још израженији, а осим поскупљења жита забележен је раст цена соје. Цене на светским берзама такође настављају да расту. а велетрговци купују све што се понуди. Како је објављено протекле седмице, на чикашкој берзи недеља је почела знатним поскупљењем.
Цене пшенице у мајском уговору порасле су за 2,2 одсто и износиле су 411,71 долар по тони, а у односу на прошлу годину порасле су за 71,4 одсто. Цене кукуруза, за испоруке у мају, биле су веће за 2,9 одсто и износиле су 320 долара по тони а током прошле године порасле су за 37,8 одсто.
Сада је у Америци постигнута највиша цена од августа 2012, наводи портал „Фармер”. Томе су допринели суша у САД-у и Јужној Америци и застој црноморског извоза. Наставља се и скок цена јечма и уљане репице, а док аналитичари страхују да ће доћи до несташице житарица због украјинске кризе, увозници на велико купују све што се нуди на тржишту, извештава портал „Агрархојт”.
Представници Међународног монетарног фонда такође су упозорили да свет улази у веома опасну ситуацију када је реч о трговању житарицама.
Како је објавио „Агроклуб”, извоз житарица из црноморских лука је скоро потпуно престао и то додатно повећава цене. Месечно је Украјина извозила пет милиона тона житарица, а у складиштима је остало 20 милиона тона прошлогодишњег жита које није могло да се извезе овог пролећа.
Проблем настоји да се реши транспортом преко копна, железницом, и превозом преко лука на Дунаву што није довољно. Велики проблем је и задржавање вагона на граничним прелазима, пренела је „Политика“.
Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
ЕКОНОМИЈА
„И једну жетву да прескочимо имаћемо довољно хране“
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Влада Србије повећала квоту за извоз пшенице на 220.000 тона
ЕКОНОМИЈА
Србија има што многима нестаје: Ово је шанса и за историјски извоз хране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала