- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинске снаге утврдиле положаје у школама

© AFP 2023 / YASUYOSHI CHIBAУкрајински војници у тенку
Украјински војници у тенку - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Украјинске снаге су у низу градова опремиле своје положаје и поставиле технику у школе и психијатријској болници, саопштио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„У Барвенкову у Харковској области у згради Обласне психијатријске болнице број 2, неонацисти су опремили упориште, а цивиле насилно држе у подруму“, рекао је генерал.
Он је додао да су у образовним установама у градовима Дњепар, Николајев, Краматорск и Славјанск украјински војници и припадници батаљона територијалне одбране опремили ватрене положаје, распоредили оклопна возила, артиљерију и вишецевне ракетне бацаче.
Генерал је рекао да су ове чињенице још један јасан доказ континуираног нехуманог односа кијевских власти према сопственом народу.

Евакуација становништва

Мизинцев је истакао да део становника које украјински екстремисти насилно држе и даље траже начине да се евакуишу у Русију.
Он је објаснио да о томе сведоче бројни апели грађана руским званичним структурама и јавним организацијама. Према његовим речима, у протекла 24 сата савезни органи извршне власти и субјекти Руске Федерације добили су од страних и украјинских држављана још 103 захтева за евакуацију.
Они траже да буду превезени на територију Русије, Доњецке и Луганске Народне Републике, као и у регионе Запорошке, Николајевске, Харковске и Херсонске области које контролишу Оружане снаге Русије.
Мизинцев је саопштио и да је Русија на своју територију евакуисала скоро 200 хиљада деце из опасних региона Украјине и Доњецке и Луганске Народне Републике, а укупно је границу прешло 1.092.137 људи.
Генерал је подсетио да у Русији наставља да ради више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај за евакуисане, који су у потпуности опремљени свим потребним. У њима се налазе места за одмор и обезбеђен топли оброк. Избеглицама се помаже у проналажењу запослења и обезбеђују им се социјална давања, деци је обезбеђено место у вртићима и образовним установама.
Он је додао да је Русија испоручила у Украјину више од 17 хиљада тона хуманитарног терета и да је спроведено 959 хуманитарних акција.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руска војна техника у Харкову - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
РУСИЈА
УЖИВО Руске снаге уништиле четири украјинска система С-300; У „Азовстаљу“ се чују пуцњи и експлозије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала