- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Американци као пирати: Намере Вашингтона могу имати тешке последице по светску економију

© AP Photo / Richard DrewАмеричка берза
Америчка берза - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
Намера САД да усвоје закон који ће омогућити конфисковање руских актива и њихово усмеравање за помоћ Украјини је без преседана а таква мера била би доказ да се Американци понашају као пирати који крше све норме, упозоравају руски експерти.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Амерички председник Џо Бајден упутио је на разматрање Конгресу нацрт закона који ће проширити овлашћења владе и могућити конфисковање актива везаних за Русију с циљем да се они искористе за подршку Украјине. Истиче се да је предлог разрађен у сарадњи с министарствима финансија, правде и трговине и са Стејт департментом.
Према предлогу, реч је о активима вредним најмање два милиона долара, а предлаже се да се они усмере на обнову Украјине, као и да се пружи помоћ снагама безбедности кијевског режима, украјинским избеглицама у САД и јачању сајбер безбедности украјинске владе.
У Министарству спољних послова Русије су намеру америчких власти назвали „идиотском”, уз поруку да она неће одстати без адекватног одговора.

Американци се понашају као пирати

Михаил Бељајев, експерт Руског института за стратешка истраживања, сматра да се САД својски труде да уплаше Русију како би прекинула специјалну војну операцију, као и да покушавају да наруше њен углед.
„Америка је прво увела санкције, али је схватила да је њен потез више погодио на Запад, него руску државу. Сада им је пало на памет да конфискују руску имовину без икаквог права и основа, наводно, како би помогли Украјини “, објашњава саговорник, додајући да је намера САД да Русији ставе етикету агресора а Украјинце представе као жртве.
Стручњак каже да се Американци понашају као пирати који крше све норме међународног, финансијског и кривичног права.
„Овде се ради о новчаним средствима наших грађана. Они немају право да присвајају туђу имовину“, истиче он.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући на брифингу иницијативу америчког Конгреса о конфисковању руске имовине, истакла је да њихова одлука „крши све принципе међународног права“. Она каже да се овакви поступци западних земаља могу протумачити као очигледно задирање у суверену имовину, као и банална отворена крађа новца једне државе, којом се бави група држава.

Непромишљене одлуке

Ни Савет Федерације није занемарио спорну иницијативу америчких власти. „Све што се сада дешава у вези са намером заплене државне и приватне имовине руских грађана је слично економском и финансијском бандитизму“, каже сенатор Константин Долгов. Према његовим речима, ако се настави прича о конфискацији, онда ће Москва бити принуђена да предузме одговарајуће мере који су предвиђене руским законодавством.
Бељајев истиче да су САД већ нарушиле сва правила. „Американци хоће да присвоје туђи новац, као и да њиме расположу како желе. Они се ослањају на унутрашње право у њиховој земљи и дају команду банкама које обављају ове операције“, објашњава саговорник.
Како каже стручњак, своје непромишљене одлуке Американци правдају тиме што наводно желе да буду хумани и помогну Украјини. „САД ће се увек трудити да нађу оправдање за донете одлуке. Гледајући из угла дела међународне заједнице која се заиста придржава демократских и међународних норми, њихови потези су апсолутно незаконити“, истиче саговорник.

Тешке последице за светску економију

Према речима директора Фонда за прочуавање САД на Московском државном универзитету (МГУ) Јурија Рогуљова, овакав приступ САД имаће доста тешке последице за светску економију у целини.
„Не само одузимање руских актива, него и санкције против њих могу бити разлог за фрагентацију светског финансијског система. О томе се већ говори на нивоу ММФ. Та фрагентација ће ослабити улогу долара као светске валуте јер ће међународну заједницу разбити на групе, а учесници тих група ће међу собогм користити друга платна средства и валуте”, истиче Рогуљов за РТ.
На тај начин, додаје он, потези Вашингтона довеће у питање америчку доминацију у девизно-финансијскоф сфери и истовремено нанети озбиљан ударац имиџу самих САД.

„Уз то, део међународних инвеститора, посебно с Блистог истока, који држе своје рачуне у америчким банкама замислиће се колико је уопште безбедно и поуздано и даље држати тамо средства. Јер у било ком тренутку, ако се промени политички дискурс, и њихова средства могу бити конфискована”, наводи Рогуљов.

С друге стране, како каже, Русија би потезе САД могла сматрати зеленим светлом у национализацији имовине западних компанија које су присутне у руској држави. „Све ће зависити од тога на кога ће те америчке акције бити усмерене, чија средства неће бити само замрзнута већ и конфискована“, објаснио је он.
Слично мишљење износи и Бељајев. Како каже за Спутњик, Русија би моглада размотри која имовину на територији Русије игра значајну улогу за САД. „Ако би се руска држава одлучила на такав конфронтациони корак, ово би можда Американце натерало да ставе прст на чело “, истиче Бељајев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала