- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко ће у Србији бити први на удару пореских инспектора

© Sputnik / СпутњикНови фискални рачун
Нови фискални рачун - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
Од 1. маја се потпуно прешло на е-фискализацију, као једини легалан начин издавања фискалних рачуна. Нова правила спремно је дочекало око 90.000 фирми. Дан раније, кроз нови систем Пореске управе очитано је седам милиона рачуна, двоструко више него претходних дана што значи да је на нови систем велики број предузећа прешао у последњем тренутку.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Иако су дани празнични, промет са физичким лицима премашује и трећину уобичајеног трговања. На то указују подаци порезника, али и отворена врата тржних центара, продавница и готово свих занатлија. Уз изузетке, издавање рачуна протиче без већих проблема.
„Фискална каса је тренутно укључена, међутим нема интернета“, рекао је Милан Марковић из браварске радње у селу Љубић.
Биљана Маринов, предузетница из Пирота испричала је да су негде добили превелике обавезе, да су од субвенција били у могућности да купе електронски фискални уређај, а да имају додатне трошкове.
„Многи прелазе да раде на црно, пре два месеца су људи почели да затварају салоне и раде у становима“, каже Ненад Стојановић из салона лепоте у Краљеву.
Због тога контроле крећу у две колоне, извесно је да ће код оних који су е-фискализовани инспектори ређе, то је једна од предности новог контролног центра у Пореској управи.
„На основу кога ће порески инспектори из сопствених канцеларија да имају потпуни увид у сва дешавања на продајним објектима широм Србије. На основу тога ће се правити анализе које ће омогућити да се након тога одлази у циљане акције“, напомиње Драгана Марковић, директорка „Пореске управе“, преноси јавни сервис.
Остаје да се види због чега неки касне у електронском повезивању.
„Ми смо као Народни музеј Крушевац набавили фискалне касе. Оне ће бити инсталиране у Народном музеју, централној згради и овде у Кући Симића“, истиче Горан Васић, директор музеја.
Иако је прелазни период трајао шест месеци, већ сада је јасно да ће већи системи кашњење правдати дугом процедуром јавних набавки.
На удару инспектора најпре ће бити они који су узели субвенције за опрему и продајно место, а од Пореске управе нису преузели чак ни безбедносну картицу за улазак у систем е-фискализације.
Преласка на тај систем поштеђени су адвокати, таксисти, пољопривредници, а до доношења коначног решења и пијачни продавци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала