- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ковачевић: Свети Василије – једини прави и истински градоначелник Никшића

© Sputnik / Бобан НововићКонференција за медије у Никшићу на којој је најаљена манифестација „Дани Светог Василија”
Конференција за медије у Никшићу на којој је најаљена манифестација „Дани Светог Василија”  - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
У Никшићу ће од 7. до 12 маја бити одржана традиционална културно-духовна манифестација „Дани Светог Василија” која је ове године посебна из два разлога: први је прослава јубилеја, 350 година од упокојења Свeтог Василија, а други што је први пут организују заједно Црквена општина и Општина Никшић, уз подршку локалне Туристичке организације.
Манифестација, која се организује од 1996. године почеће, како је речено на конференцији за новинаре, 7. маја промоцијом зборника и изложбом фотографија у част почивших, митрополита Амфилохија и владике Атанасија, а биће завршена великом свенародном литијом 12. маја коју ће предводити патријарх Српске православне цркве Порфирије, са више од 20 епископа.
Јубилеј је требало да се прослави прошле године али је због епидемиолошких мјера помјерен за ову годину.
„Овогодишња манифестација посвећена је, прије свега, 350. годишњици од упокојења Светог Василија, оног најбољег од нас, заштитника свих домова, нашег града, нашег храма, овог најљепшег у Црној Гори, тако да и ми имамо обавезу да на благослов узвратимо благословом и благодарењем. Ова година је благодарност нашем светитељу за све што чини и што ће чинити за људе, прије свега, овога града“, казао је архијерејски намјесник никшићки, Слободан Јокић.
Према његовим ријечима, општина Никшић је препознала не само поменуту манифестацију, већ и остале, тако да је успостављена веома добра и квалитетна сарадња са новом локалном управом.
„Ми смо као Никшићани увијек жељни заједнице, да наш град представимо у најљепшем свијетлу, управо онаквим какав и јесте као град Светог Василија“, поручио је Јокић.
Како је истакао, Никшић је 12. маја центар не само региона, већ и шире, јер већ имају најаве из „цијеле Европе“.
© Sputnik / Дејан СимићВерници се клањају моштима Светог Василија у Никшићу
Верници се клањају моштима Светог Василија у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Верници се клањају моштима Светог Василија у Никшићу
Марко Ковачевић, предсједник општине, нагласио је да је ријеч о најзначајнијој, најмасовнијој и најпосјећенијој манифестацији у Никшићу.
„Зато нијесмо могли остати индиферентни као локална управа, као да се ништа не догађа, већ смо одлучили да будемо суорганизатори. Мислим да је то обавеза и сваке будуће локалне самоуправе која буде на челу града под Требјесом. Имајући у виду цјелокупни значај Светог Василија, успоставили смо сарадњу и са општином Требиње, како би манифестација обухватила цијели духовни пут, тј. географију његовог живота, од Поповог Поља до Острога, па ће представници Требиња бити на литији, а ми ћемо бити њихови гости 11. маја када буде освећење његове родне куће“, казао је Ковачевић.
Према његовим ријечима, манифестација је лијепа прилика да Никшић покаже да живи новим животом.
„Свети Василије, осим што је духовни вођа овог народа и што се њим руководимо кроз све животне ситуације, је и једини прави истински градоначелник овога града. Ми остали смо пролазни, а он увијек остаје као једна вертикала која нас упућује којим путем у животу треба да идемо. Никшић је одавно кренуо тим путем, а сада је то урадила и локална самоуправа. Увијек ћемо помоћи организацију догађаја од значаја за наш град, и нашој Српској православној цркви и свим другим вјерским заједницама у мјери у којој је потребно", поручио је Ковачевић.
Како је казао „Дани Светог Василија“ су у складу са најбољим европским праксама бројних градова који имају своје заштитнике.
Према ријечима директора ТО Никшић, Митра Бараћа, план и програм рада Туристичке организације ослања се на рурални и вјерски туризам.
„Циљ нам је да скренемо пажњу суграђанима колико је вјерски туризам значајан и колике бенефите од њега можемо да имамо, јер вјерски туризам су прва туристичка кретања на глобалном нивоу“, рекао је Бараћ.
На дан када се Василије, који је због својих исцјелитељских моћи проглашен за свеца, упокојио, 12. маја, биће служена света архијерејска литургија, док у 18 сати почиње свечана литија улицама града, чиме ће бити завршени „Дани Светог Василија Острошког“.

Промоције, изложбе, филм и монодрама

Програм „Дани Светог Василија“ биће реализован у сали Никшићког позоришта са почетком у 20 часова. Прве вечери која је, како је казао Јокић, посвећена двојици великана овог времена, људима који су уградили себе у Никшић, као и у биће овог народа, митрополиту Амфилохију и владици Атанасију, учествоваће епископ будимљанско-никшићки Методије, протојереји ставрофори, др Борис Брајовић и др Дарко Ђого, и проф. др Душан Крцуновић.
Друге вечери, 8. маја, у сарадњи са Матицом српском-друштво чланова у Црној Гори, биће промовисана фототипија часописа „Уметност“ из 1971. године, посвећена „одбрани капеле на Ловћену“. Филм о Светом Василију Острошком, режисера Бана Илића, који је урадила ТВ Храм, биће промовисан 9. маја. О филму ће, поред режисера, говорити настојатељ манастира Острог, протосинђел Сергије Рекић, и теолог, мр Милош Ненезић. Монодрама „Ријечи о Свечовјеку“, по дјелу Св. Владике Николаја Жичког, а у извођењу глумца Небојше Дугалића, на програму је 10. маја, док ће дан касније Милосаву Тешићу бити уручена књижевна награда „Извиискра Његошева“ коју додјељују Епархија будимљанско-никшићка и модна кућа “Мона”. Другом добитнику награде, Матији Бећковићу, награда ће бити уручена током Лучиданских свечаности у Подгорици, у Саборном храму.
Патријарх Порфирије предводио Спасовданску литију - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
РЕГИОН
Патријарх Порфирије предводи литију у Никшићу
Литија у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
РЕГИОН
Вучуровић: Литија у Никшићу ће бити величанствена, не обазирати се на провокације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала