- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАСА рачуна на сарадњу са Русијом на Свемирској станици до 2030.

© Flickr / Mat HampsonНАСА лого
НАСА лого - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају да ће Русија наставити рад на Међународној свемирској станици у крајњем случају „у блиској будућности“ и надају се сарадњи на програму до 2030. године, изјавио је шеф НАСА Бил Нелсон.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Имамо све основе да сматрамо да ће Руси (наставити рад на) свемирској станици у блиској будућности и, наравно, надамо се да ће наставити да раде са нама до 2030. године“, рекао је шеф НАСА на саслушању у Конгресу.
Он је нагласио да закључке изводи на основу „професионалних односа“ који постоје између запослених у свемирским програмима двеју земаља.
Коментаришући на захтев конгресмена медијске извештаје о плановима Русије да се повуче из програма МСС, Нелсон је рекао да они „нису тачни“.
„Не видим ништа у односима између астронаута и космонаута... што би утицало на наш професионални однос“, рекао је шеф НАСА, истичући да се, упркос ситуацији у Украјини, професионална сарадња одржава и у орбити, и на обуци астронаута и космонаута и између специјалиста НАСА и „Роскосмоса“.
Раније је директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин изјавио да је руска агенција донела одлуку о будућности свог учешћа у програму МСС. Рогозин није навео временски оквир, али је рекао да ће повлачење Русије из програма међународни партнер објавити годину дана унапред.
Он је на свом Телеграму написао да Русија не жели да заварава ни себе ни друге. „Русија ће у свемирским активностима радити само оно што одговара њеним највишим националним интересима и у свемиру сарађивати само са онима који су њени савезници или партнери на Земљи“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала