- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта чека Европу без руског гаса: Европска мрежа изнела процене

© Фото : Пресс-служба Eugal / Уђи у базу фотографијаГасовод у Немачкој
Гасовод у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
Земље Источне Европе, као што су Србија, Хрватска, Пољска, Чешка, Румунија, Словачка, Мађарска, Литванија, као и Аустрија, моћи ће да попуне између 5 и 35 одсто својих гасних складишта уколико се ЕУ не би снабдевала природним гасом из Русије, проценила је Европска мрежа оператера преносног система за гас (ЕНТСОГ).
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Већина чланица ЕУ неће моћи у том случају да оствари више од 80 одсто планиране попуне залиха гаса 1. октобра, са значајним одступањима међу њима, наводи се у извештају ЕНТСОГ, која окупља компаније за транспорт гаса чланица ЕУ.
Према том извештају, најмање тешкоћа у попуњавању својих складишта у том случају имале би Велика Британија, Белгија, Француска, Шпанија и Португалија. За њих ЕНТСОГ процењује да ће у случају тог сценарија попунити своје залихе гаса између 90 и 100 одсто.
У другој групи земаља анализе ЕНТСОГ-а су Немачка, Холандија и Италија, за које та организација процењује да би могле да попуне своја складишта између 30 и 60 одсто. Притом се упозорава да те три државе располажу са 50 одсто укупних складишних капацитета за гас у Европској унији.
© Фото : ENTSOG/PrintscreenМаксимални ниво попуњености гасних складишта у процентима у случају да Европа не набавља гас из Русије према процени Европске мреже оператера преносног система за гас
Максимални ниво попуњености гасних складишта у процентима у случају да Европа не набавља гас из Русије према процени Европске мреже оператера преносног система за гас - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Максимални ниво попуњености гасних складишта у процентима у случају да Европа не набавља гас из Русије према процени Европске мреже оператера преносног система за гас
Трећа група земаља, у којој су и Србија и Хрватска, према тој анализи, најтеже би пребродила такав евентуални сценарио. Те би земље, наводи тај извор, попуниле својe складишнe капацитетe природног гаса између пет и 35 одсто.
Хрватски „Јутарњи лист“ наводи да ће та земља у том случају остати без грејања.
Извештај ЕНТСОГ-а доноси и податке о попуњености складишта гаса у Европи на дан 1. април. Највећи проценат има Португалија, 80 одсто, односно 2,86 терават сати. Следи Велика Британија са 79 одсто (7,67 терават сати), Шведска са 66 одсто (0,01 терават сат), Пољска 65 одсто (23,28 терават сати), Шпанија са 58 одсто (19,92 терават сати).
Најмању попуњеност има Аустрија, 13 одсто (12,27 терават сати), Мађарска са 15 одсто (9,93 терават сати), Белгија 15 одсто (1,33 терават сата) и Бугарска са 17 одсто (0,99 терават сати).
Када је Србија у питању, ЕНТСОГ наводи да је попуњеност нула одсто јер не располажу са подацима.
Председник Србије Александар Вучић крајем марта рекао је да је подземно складиште гаса у Банатском Двору скоро празно.
© Фото : ENTSOG/PrintscreenПроценат руског гаса потребан да би се 1. октобра достигла попуњеност складишта од 90 одсто према процени Европске мреже оператера преносног система за гас
Проценат руског гаса потребан да би се 1. октобра достигла попуњеност складишта од 90 одсто према процени Европске мреже оператера преносног система за гас - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Проценат руског гаса потребан да би се 1. октобра достигла попуњеност складишта од 90 одсто према процени Европске мреже оператера преносног система за гас
У извештају се процењује и колико је процената руског гаса потребно да би се достигла попуњеност капацитета од 90 одсто 1. октобра. У групи којој је потребно 85 одсто руског гаса за тај циљ су Србија, Хрватска, Румунија, Мађарска, Словачка, Чешка, Пољска, Данска и Шведска.
Немачкој и Аустрији потребно је 55 одсто, Холандији и Италији по 35 одсто, Бугарској 60 одсто, док би Француска, Велика Британија, Шпанија и Португалије могле то да остваре и без руског гаса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала