- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уље на ватру: Америка хоће преко Тајвана да уздрма Кину

CC0 / PxHere / Војска на Тајвану
Војска на Тајвану - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе желе да помоћу Тајвана дестабилизују тај део света, да створе кризно жариште и да, користећи то као изговор, наставе тамо да праве и учвршћују разне војне савезе окренуте ка контролисању Кине, али и саме Русије према северу Пацифика, каже дугогодишњи дописник српских медија из Пекинга Милорад Денда.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Коментаришући за Спутњик оцену директора Првог одељења за Азију Министарства спољних послова Русије Георгија Зиновјева да „пумпајући Тајван оружјем Сједињене Америчке Државе користе исту методологију као у Украјини“, Денда каже да слична размишљања и оцене долазе и из Пекинга и да је реч о готово свима знаној стратегији Вашингтона која се помаља и ових дана и коју је украјинска криза оголила до ситних детаља.

Тајван – део стратегије САД

„Наиме, реч је о стратегији Вашингтона да НАТО прошири широм света, да акције Алијансе буду „легитимизоване“ у свим деловима света и да то буде та америчка батина којом ће Сједињене Америчке Државе да регулишу односе у свету. Дакле, нема ни говора од тог великог заклињања у поштовање међународног права и међународних норми, реч је о голој хегемонији и показивању политике силе у решавању светских прилика. То је, наравно, и начин да се Кина стално држи у некој врсти турбулентне ситуације, да се Тајваном одвраћа пажња Кине од сопственог економског развоја и сарадње са другим земљама, а пре свега са Русијом“, указује наш саговорник.
Ову, како додаје, ширу стратегију Вашингтона пре неколико дана је обелоданила британска министарка спољних послова Лиз Трас, говорећи о томе да НАТО треба да се глобално прошири и притом мислећи на Индо-пацифички регион и контролу Кине.
„Госпођа Трас, коју кинеска штампа назива и „шефицом канцеларије америчког Стејт департмента у Лондону“ је на тај начин заправо објединила та размишљања која су сада у јеку, када се желе искористити уцене, претње и присиљавања разних држава да чине ствари по диктату Вашингтона, а како би се даље ширио такозвани амерички снажан утицај у и Азијско-пацифичком региону“, објашњава Денда.
Реч је, каже, о дискусијама које се воде о том „глобалном“ НАТО-у, а пре самита Алијансе у јуну у Мадриду.
„Тада треба да се обелодани нови стратешки концепт овог савеза у коме ће, по свему судећи, једна од главних тачака бити Кина, такозвана кинеска претња и како јој се супроставити“, категоричан је новинар.

Црвена линија Кине

На питање каква се реакција Кине може очекивати у светлу оваквих планова Вашингтона и НАТО и улоге Тајвана у њима, Денда каже да ће Пекинг реаговати у крајњој ситуацији у којој би било директно угрожено оно што Кина сматра својим неотуђивим делом територије, својим суверенитетом и територијалним интегритетом.
Тајван је, подсећа, део Кине, што је признала и Америка у уговорима и изјавама које је Вашингтон потписао са том земљом у процесу нормализације односа.
„Пекинг истиче да је тајванско питање наслеђе кинеског грађанског рата и у потпуности кинеска унутрашња ствар јер је Тајван одувек био неотуђиви део кинеске територије. Полазећи од тих кинеских ставова, Кина, како истичу у Пекингу, неће никада тежити глобалној доминацији или субверзивним активностима широм света, као што то раде Сједињене Државе. Али, истичу у Пекингу, одлучно ће наставити да граде способност да војно поразе САД у регионима у којима леже кључни интереси Кине“, појашњава Денда.

Доливање уља на ватру

У Пекингу се, наводи наш саговорник, готово свакодневно понавља да је све што Сједињене Државе и такозвани уједињени Запад чине заправо - доливање уља на ватру.

„Они то и јавно признају, што се види из недавне изјаве министра одбране САД у Немачкој који је рекао да је циљ Америке и савезника да ослабе Русију, да шаљу велике количине оружја у Украјину. Они, дакле, доливају уље на ватру, а Вашингтон и Запад уопште не говоре о миру, нити о иницијативама за мирно решавање ситуације у Украјини. Пекинг на то стално упозорава и та чињеница да недостају дипломатске мировне иницијативе са Запада заправо открива његове праве намере – хегемонистичку политику великих сила која треба да скрши Русију и уздрма Кину. Тога су у Пекингу врло свесни и поручују да такве ствари неће проћи“, закључује Милорад Денда за Спутњик.

Портпарол кинеског министарства одбране Ву Чијан рекао је раније да се Кина чврсто држи курса за мирно уједињење са Тајваном, али да никада неће толерисати његову независност. Он је нагласио да на свету постоји само једна Кина, а да је Тајван њен саставни део.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала