- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Узбуна у Хрватској: Доживотни уговор о раду шокирао послодавце

CC0 / Pixabay / Загреб
Загреб - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Хрватска је пред изменама Закона о раду (ЗОР) и ништа ту не би било необично да измене, поред осталог, не предвиђају да ће о престанку радног односа одлучивати само радници и да постоји могућност закључења доживотног уговора о раду.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Нацрт предлога од 60-ак чланова почетком априла је достављен социјалним партнерима који ће дати своје предлоге пре него документ буде упућен на јавну расправу.

Послодавци шокирани предлогом

Са становишта послодаваца предлог има бројне слабе тачке и супротан је реалности тржишта рада, а у Хрватском удружењу послодаваца (ХУП) скептични су да ће изменама доћи до побољшања постојећег и крутог Закона о раду (ЗОР) из 2014, пише „Вечерњи лист“.
Влада је, наиме, због повлачења 800 милиона евра из Националног плана опоравка и отпорности (НПОО) зацртала да ће до краја ове године унети низ промена у Закон о раду, па између осталог да ће да се смањи број уговора о раду на одређено време или продужи радни век.
Једна од новина коју предлаже Министарство рада, пензионог система, породице и социјалне политике, а која је послодавце шокирала, јесте одредба о престанку радног односа. Постојећи закон предвиђа да то буде до 65. године живота, осим ако се послодавац и радник другачије договоре, али у документу који се разматра ограничења нема.
Другим речима, уговори о раду ће се закључивати или на одређено време или доживотно, односно о редовном завршетку радног односа одлучиваће само радник.
Такав предлог, указују послодавци, није усклађен ни са законом о пензионом осигурању, који предвиђа одлазак у пензију са 65 година.
У ХУП-у сматрају да је постојеће законско решење задовољавајуће и за послодавце и раднике, а очекују и да ће синдикати ипак исказати неслагање са укидањем старосне границе знајући да су својевремено били противници њеног подизања на 67 година, па су организовали и прикупили потписе за референдум против тог предлога.
Министарство намерава да у ЗОР унесе и одредбу да послодавац може са радником узастопно у року од три године да склопи највише три уговора о раду на одређено, и да након тога до евентуалног новог уговора мора да уследи годину дана паузе. Сада је то три године, али невезано за број уговора.

Питање страних радника

Изузетак ће бити запошљавање у туризму, али послодавци указују да већ сада Хрватска има нижи број уговора на одређено од просека Европске уније. Према подацима Евростата, тај је удео прошле године у ЕУ био 12 посто, а у Хрватској 11,8 посто и осетно је нижи него 2016. године, када је износио 20 посто.
Због недостатка радника у свим пословима у порасту је запошљавање страних радника, који према Закону о странцима могу да буду запослени само на годину дана.
Од око сто хиљада страних радника, колико их се у Хрватској очекује у овој години, 30 посто их је у туризму, који је изузет од ових правила уговарања рада на одређено.
У хрватском удружењу послодаваца су незадовољни и истрчавањем у увођењу појма платформског радника пре него што се на нивоу Европске уније усвоји директива која регулише тај облик радног односа. Послодавци сматрају и да код регулисања рада изван места послодавца у делу заштите треба разликовати када се тај облик договара на захтев радника или послодавца.
Посебно апсурдним и дискриминишућим оцењују предлог да се, ради подстицања учлањивања у синдикате, додатна права на пример на такозване божићне бонусе и регрес, омогући само члановима синдиката.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала