Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија је суверена земља, поносан сам што ће и даље моћи да води независну политику

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је поносан што ће Србија моћи да настави и у будућности да води независну политику и најавио да ће то бити једна од ствари на којој ће инсистирати код оних који ће га наследити.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Вучић је на питање новинара поводом писања „Јутарњег листа“ у тексту под насловом „Вучић сатеран у ћошак“, рекао да је интересантно да њима није важно све што се дешава у Србији, већ говоре само о Вучићу као да им је он „ноћна мора“.
„Не могу да разумеју да је политика избор, а са лакоћом бих могао да изаберем њихову страну. И био бих хваљен много више него сви они. Али ово је избор Србије, да водимо независну политику, да будемо свој на своме, да не одлучују друге земље какву ћемо политику да водимо, да водимо политику у интересу наших грађана, не у интересу великих сила. Не разумеју да је то наш избор, не Брисела, Вашингтона или Москве. У томе се разликујемо“, поручио је он.
Казао је да је поносан да ће Србија ту политику моћи да настави и у будућности.
„То би требало да буде једна од ствари на којима ћу инсистирати код мојих политичких наследника. То није никакав угао, већ најлепши део терена са којег имате најлепши поглед, који припада сувереним слободарским земљама“, нагласио је Вучић.

Добро је имати политички став, али што га нису имали пре избора

Вучић је изјавио да нема ништа против политичког става других и да је боље имати политички став него немати никакав, ништа не радити и само критиковати, али и да није фер што став о питању санкција Русији нису износили у предизборној кампањи, већ га износе сада.
Вучић је тако у Александрополису одговорио новинарима на питање како тумачи то што се неки протеклих месец дана нису изјашњавали по питању увођења санкција Русији, а данас су „много гласнији и залажу се за увођење санкција“.
„Мислим да је океј да неко има свој став, није фер што тај став нису имали пре месец и по дана и пре месец дана, у предвечерје изборне тишине, зашто људе нису обавестили о том ставу, јер нажалост изгледа да смо само ми били одговорни и да само ја нисам лагао народ“, рекао је Вучић.
Вучић је истакао да се истина, поштење и одговорност у политици увек на крају више исплате него било какви трикови, манипулације и калкулације које, додао је, на крају увек изађу на видело.
„Ово су обичне калкулације, то што су неки радили на крају људи то виде и умеју да препознају“, додао је Вучић.

Предстојећа зима биће веома тешка

Енергетска ситуација ће ове зиме бити веома тешка, упозорио је још једном Вучић, указујући да ће држава учинити све да Србија има што мање проблема у том смислу, те нагласио да неће бити проблема са храном.
На питање да ли грађани Србије треба да брину хоће ли бити довољно нафте и гаса, имајући у виду да је Немачка дала препоруку привреди и грађанима да рационалније троше гас, енергенте, Вучић је рекао да је Немачка озбиљна земља и да то само говори да су свесни шта је оно што долази.
„Они се припремају за оно што долази, а то је тешка зима. Ова ће бити најтежа од 50-их година за Европу, за све нас. Ко вам каже да ће све да буде лепо и лако, а има их и међу нашим министрима, тај није ни довољно озбиљан ни одговоран, већ само жели да буде популаран“, рекао је Вучић новинарима у Грчкој.
Упозорио је да ће бити много тешко у наредном периоду, истичући да сву два кључна проблема - енергенти и храна.
„Уз све то имамо и додатни проблем инфлације, немогућност изласка на капитална финансијска тржишта. Ко ће сада да излази на тржиште обвезница, како да радите заменске кредите, немогуће је, зато што кеш постаје ресурс“, рекао је Вучић и додао да је добро што Србија нема високу стопу јавног дуга, која је данас 51,8 одсто БДП-а.
Вучић је поручио да ће хране бити довољно.
„Ту неће бити проблема у крајњој линији, иако имамо проблема много и морамо даноноћно да радимо да обезбедимо довољне количине ђубрива“, рекао је он.
Додао је да је зато са председником Ирана и разговарао телефоном како би се обезбедила довољна количина азотног ђубрива за све ратарске културе.
„Око енергената - биће много тешко“, нагласио је Вучић.
Додао је да је питао европске партнере шта доноси 6. или 7. пакет санкција, да ли ће се односити на треће земље, шта ће бити са нафтом, шта са нафтоводима…
Подсетио је да тек крећу преговори Србије са руском страном око гаса.
Указао је и да ће бугарској страни бити потребно бар 300 дана, што уз кашњења значи годину и по, да изграде везу како би и Србија могла да повлачи конвертовани гас из грчког Александрополиса, а потребно је завршити и интерконектор са Бугарском, као и градњу ка Северној Македонији.
Тако да ће Србија 99 одсто гаса у неколико наредних година добијати из Русије, рекао је Вучић.
„Много је тешких и великих ствари пред нама да бисмо обезбедили сигурну зиму за грађане“, указао је председник Србије.
Он је навео и да је у Европи нормално да се каже да се ће спустити температура са 18-19, на 13 до 14 степени, јер је тамо присутан другачији однос, док се, како каже, на такве речи у Србији прво смеју, па „псују мајку“, па је онда власт крива за оно што се дешава у Украјини, иако са тим нема везе…
„Да бисмо то све избегли, посебно мучење наших грађана који су пролазили кроз санкције, трудимо се да урадимо све што можемо да обезбедимо и допремимо све што је потребно. Да ли ћемо успети - не могу да гарантујем, али гарантујем да ћемо дати све од себе“, истакао је Вучић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала