- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасадор Русије: Шмит је реликт прошлости

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов поновио је да је став Русије да се без одговарајуће резолуције СБ УН Кристијан Шмит не може сматрати високим представником и да у смислу Дејтонског споразума, нема никаква овлашћења за вршење својих активности у БиХ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Калабухов истиче да је на том плану нелегитимна Шмитова употреба бонских овлаштења и када је реч о Закону о непокретној имовини Републике Српске.
"Задатак Канцеларије и `нормалног` високог представника јесте да помаже политичким партијама и политичарима у БиХ да налазе заједничка решења овдашњих проблема, а не да уноси додатне моменте дестабилизације као што се догодило са његовим и одређеним одлукама бившег високог представника (Валентина Инцка)", рекао је Калабухов за бањалучку Алтернативну тв.
Руски дипломата је истакао да је став Русије да се завршило време постојања Канцеларије високог представника, те да високи представник представља реликт прошлости у БиХ. Калабухов је рекао да се ова канцеларија временом претвара, не у инструмент за решавање политичких питања, већ за погоршање политичке ситуације.
"Она не помаже помирењу у БиХ. Дакле, сматрамо да је неопходно укинути и затворити Канцеларију високог представника. Овде треба рећи и да наше колеге из ЕУ сматрају да Канцеларија високог представника није у складу са суверенитетом БиХ, али они имају другачији поглед на то како она треба да функционише", каже Калабухов. По мишљењу Русије, навео је, они су прекршили постојеће услове за именовање новог високог представника.
"Зато полазе од неких својих схватања, али ми сматрамо да је прошло време Канцеларије високог представника", рекао је Калабухов.
Он је додао да је Русија у том смислу обуставила финансирање Канцеларије високог представника у БиХ и поновио да колеге из Савета за провођење мира (ПИК) имају нереално виђење тога које задатке треба решавати у БиХ. Калабухов је изразио жаљење што се лекције Другог светског рата заборављају, искривљују, фалсификују.
"У питање се доводе сва она постигнућа човечанства после Другог светског рата, смисао и значење организације УН. У питање се доводи и само међународно право које се мења неким правилима диктираним из једног центра", рекао је.
Истакао је да БиХ није на списку земаља које се непријатељски односе према Русији, те да се на њу не односе мере које се примењују на непријатељске државе, а међу којима је одлука о преласку трговине гасом на рубље.
Калабухов не очекује да ће САД и друге чланице НАТО донети одлуку о директном војном контакту са Русијом, односно да се боре против Руса у Украјини.
"Међутим, у последње време видимо реализацију стратегија усмерених на борбу против Русије преко марионетске Украјине и све те одлуке попут слања оружја сведоче да САД и њихови сателити желе пораз Русије, те да су за фронт изабрали Украјину", казао је Калабухов.
О тобожњим руским злочинима у Бучи и Краматорску не говори цели свет, већ они са Запада који желе зло Русији и труде се да манипулишу јавним мњењем на том плану, навео је амбасадор Русије.
"Русија јасно зна шта је било у Бучи и ко је приредио ту монтирану провокацију. Ничег сличног није било у периоду када се на територији Буче налазила руска војска. О томе није говорио ни градоначелник Буче, ни људи на јавним и друштвеним мрежама", навео је Калабухов.
Он је рекао да је немогуће да Русија буде избачена из Савета безбедности УН, упркос појединим позивима на том плану из Украјине и са Запада. Када је реч о цензурисању руских медија, Калабухов је рекао да тиме падају у воду западне приче о објективном информисању и алтернативним гледиштима, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала