- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска комисија предлаже потпуну забрану увоза руске нафте

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и ЕУ
Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Европска комисија у оквиру шестог пакета санкција против Русије, који ће бити данас представљен, предлаже да се постепено забрани увоз руске нафте у ЕУ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Данас ћемо предложити забрану (увоза) руске нафте у Европу. То ће бити потпуна забрана увоза нафте из Русије која се испоручује поморским путем и гасоводима, сирове и рафинисане нафте“, изјавила је Фон дер Лајен.

Истовремено је признала да неће бити лако да се направи такав корак, јер бројне чланице ЕУ озбиљно зависе од руске нафте.

Како је прецизирала, одустајање од руске нафте и рафинисаних нафтних деривата из Русије требало би да траје шест месеци и да се заврши до краја 2022. године.

Ембарго на руску нафту треба „пажљиво“ уводити како би дали времена ЕУ да нађе алтернативне добављаче нафте и да минимизира утицај санкција на нафтна тржишта, казала је шефица Европске комисије.
Фон дер Лајенова је такође саопштила да ће нови антируски пакет санкција укључивати нова ограничења против три руске државне телевизије.

„Оне више неће моћи да емитују свој садржај у Европској унији“, казала је шефица Европске комисије на пленарној седници у Стразбургу.

Није прецизирано о којим је тачно телевизијама реч.
Нови пакет санкција укључиваће и ограничења против три банке, међу којима је и „Сбербанк“. Како је саопштила Фон дер Лајенова, оне ће бити искључене из међународног банкарског система СВИФТ.
Такође је додала да ће Европска комисија у оквиру шестог пакета санкција предложити индивидуалне мере против руских војника, укључујући оне који су умешани „у операције у Маријупољу“ и догађаје у Бучи.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
РУСИЈА
Шести пакет санкција Русији: Нова искључења из СВИФТ-а и ограничење увоза нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала