- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба дела Дамјана Ђакова "Путовање без краја" у Галерији РТС

© Фото : РТСДамјан Ђаков - Путовање без краја
Дамјан Ђаков - Путовање без краја - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Изложба дела Дамјана Ђакова "Путовање без краја" биће свечано отворена у Галерији РТС у четвртак, 5. маја 2022. у 19 часова, као прва ретроспективна изложба после уметникове смрти.
Поставку, коју ће публика бити у прилици да погледа до 5. јуна 2022. године, отвориће Драгољуб Којчић, аутор текста у каталогу изложбе. На догађају ће говорити и Милан Ђаков и Никола Мирков, председник Савета за ликовно стваралаштво РТС.
Сликарски опус Дамјана Ђакова представља конзистентну архитектонику једног заокруженог света. Од првих подстицаја у Хесеовом Демијену и мистичкој литератури почиње његова потрага за изразом који ће прекомпоновати елементе стварности и њен загонетни смисао и тајновите споне учинити видљивим.
По природи свога дара и у дослуху са силама судбине Дамјан Ђаков препознаје своју епифанијску мисију у оловци и кичици. Тако су, већ од првих минуциозних и прецизних потеза који опробавају моћ да загосподари облицима, постављени темељи успона који ће сигурним унутрашњим логосом обликовати ово раскошно дело и бренд савремене српске културе.
© Фото : РТСДамјан Ђаков: Човек, врата, соба
Дамјан Ђаков: Човек, врата, соба - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Дамјан Ђаков: Човек, врата, соба
Дамјан Ђаков преминуо је у јануару 2022. године после краће болести. Рођен је 1959. године у Београду. Завршио је Земунску гимназију а дипломирао је на Ликовној академији у Београду, у класи професора Момчила Антоновића. Дуго година живео је и радио у Италији.
Његов таленат је, између осталих, открио Риналдо Рота, један од најзначајнијих галериста свога времена и поузданих лансера нових трендова и нових имена, најпознатији по подршци Ђорђу де Кирику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала