- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић тражи седницу Већа за националну безбедност због избора у БиХ

© Tanjug / HINA/DAMIR SENCARЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Председник Хрватске Зоран Милановић предложио је премијеру Андреју Пленковићу сазивање седнице Савета за националну безбедност због, како је навео, опасности да ће Хрвати у Босни и Херцеговини изгубити равноправност и уставна права, јер се планира да се избори спроведу по постојећем „дискриминаторском“ Изборном закону БиХ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Милановић је у допису указао да ће „постојећи Изборни закон БиХ онемогућити Хрватима легитиман избор својих представника у тела власти“.
„Национални је интерес и обавеза Хрватске, и према Уставу и као потписнице Дејтонског споразума, заштита права Хрвата у БиХ који су уједно и хрватски држављани, а тиме и држављани ЕУ“, навео је Милановић.
Он је навео да је хрватски национални интерес и очување стабилне БиХ, а одузимање права Хрватима у БиХ да сами бирају своје представнике у тела власти недвосмислено је претња политичкој стабилности БиХ.
„Хрватски партнери из ЕУ и НАТО нису учили скоро ништа како би се променио Изборни закон и осигурало право Хрватима у БиХ да сами бирају своје представнике“, навео је Милановић и додао да су неки од представника међународне заједнице систематски наступали са супротних позиција и оспоравали уставна права Хрвата у БиХ.
Уколико хрватски партнери не желе или не могу да изврше утицај на представнике Бошњака да прихвате промене Изборног закона, истиче Милановић, онда Хрватска мора инсистирати да високи представник наметне решења која ће Хрватима у БиХ гарантовати право да сами бирају своје представнике.
„Наши партнери нас својим неразумевањем и двоструким критеријумима партнерства доводе у ситуацију да ћемо морати да предузмемо снажније мере у циљу заштите хрватских националних интереса будући да досадашњи дипломатски напори нису донели никакав резултат“, навео је Милановић.
Он истиче да је хрватски интерес и неопходност да се убрза пут БиХ према чланству у ЕУ, поготово уколико ће Унија због новонастале ситуације у Европи убрзаним поступком осигурати статус кандидата за Украјину.
„Хрватска не може да прихвати убрзано давање статуса кандидата Украјини уколико се исти статус не да и БиХ што би свакако стабилизовало не само ситуацију у тој држави, него и у целој југоисточној Европи што је, надам се, свима у циљу“, навео је Милановић.
Драган Човић - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
РЕГИОН
Велика Британија запретила санкцијама Драгану Човићу
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
РЕГИОН
Додик: С правом сумњамо да је ЦИК подређена политичким интересима муслимана у Сарајеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала