- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нова провокација француске пропаганде: За губитак утицаја на Малију окривљују се Руси

© AP Photo / Jerome DelayФранцуска војска у Малију
Француска војска у Малију - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Покушај да се инцидент с масовним гробницама у Малију представи као „инсценација Руса“ представља нову провокацију француске пропаганде. Тај случај је показао да је Француска озбиљно забринута због губитка свог утицаја на Малију, сматра директорка Фонда за борбу против репресије Мира Терада.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Главни носиоци дезинформација су били медији који су потпуно свесно ширили лажи владе. Последњи случај је страшно откриће житеља области Госи у Малију након одласка француских војника“, рекла је Терада на конференцији МИА „Росија севодња“.
Она је изложила хронологију догађаја: француске снаге су 19. априла предале војну базу у Госију оружаним снагама Малија, које су у њу ушле 20. априла. Током ноћи 21. априла у близини базе у Госију дошло је до пуцњаве и група малијских војника се упутила у ноћну патролу по околини, пронашавши масовну гробницу с осакаћеним телима. Фото и видео материјал о непрепознатљивим телима моментално су се нашли на друштвеним мрежама и изазвали талас гнева у тој области.
Мира Терада је додала да је откриће изазвало шок и да се Французи позивају на одговорност.
Недељу дана уочи овог инцидента у малијским медијима била је објављена информација о томе да су Французи ухапсили шест пастира у области Госија, о чијој се судбини и даље не зна ништа. Уочи повлачења француског контингента из базе у Госију мештани су чули експлозије и претпоставили да Французи уништавају некакве компромитујуће објекте.
„Што се тиче гробница, Французи покушавају да негирају умешаност у страшно откриће и називају га, као и увек, 'инсценацијом Руса'. Према кадровима је немогуће одредити расну, а још мање нацоиналну припадност људи који су снимљени поред базе у Госију. Тврдње да су на кадровима руски плаћенци представља нову провокацију француске пропаганде“, навела је Мира Терада.
Она је скренула пажњу на то да Француска, све време током присуства руских инструктора на Малију, оптужује малијску владу да сарађује с руским плаћеницима, али није успела да пружи ниједан доказ за то.
„Тај је случај показао да је Француска озбиљно забринута због губитка утицаја на Малију. И нови информациони напад на оружане снаге Малија је само питање времена. Исто то се сада догађа и у Украјини. Западни медији сада покушавају да наметну целом човечанству идеју о томе да Русија врши зверства на територији Украјине. Информационе провокације у Бучи и Краматорску су најупечатљивији примери“, сматра Терада.
Према њеним речима, лажна слика света о стању ствари у Украјини коју су пажљиво градили западни медији већ је почела полако да пуца.
„Наш кључни задатак јесте да пронађемо те пукотине и да одлучно ударимо по њима“, сматра Терада.
Француска војска у Малију - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
СВЕТ
Француска повлачи трупе из афричке државе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала