- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови папири Еуропола могли би да узбуркају Црну Гору

© Sputnik / Небојша ПоповићЛидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић
Лидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Објављени списи Еуропола о учешћу црногорских полицајаца у шверцу кокаина и њиховој сарадњи са криминалцима, који су узбуркали црногорску јавност, захтевају одговоре на више питања, па и за премијера Дритана Абазовића каже Веско Пејак из невладине организације Алтернатива.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како је координатор безбједоносних служби у предходној влади Дритан Абазовић, пита Пејак, дао пратњу и обезбјеђење Зорану Лазовићу, високом функционеру полиције, чији се син Петар, такођер полицајац, помиње у списима Еуропола.

Питања без одговора

“Поставља се и питање како то да су новинари боље обавијештени шта се догађа у безбједносном сектору од Агенције за националну безбиједност, којој је то у опису посла. Поставља се и питање како то да полиција нема информације да су њени запослени чланови криминалних група, нарко картела, као и одакле појединим полицајцима аутомобили који коштају од 120 до 150 хиљада еура, викендице на мору планинама. Ми имамо Агенцију за националну безбиједност која не ради свој посао”, каже Пејак за Спутњик.
Он истиче да се активност полиције изгледа свела само да контролише саобраћај.

“Мислим да је прво што би требало да се деси да директор полиције Зоран Брђанин поднесе оставку, да сви надлежни полицајаца, који су поменути у списима Еуропола, поднесу оставке, да се испита и њихова веза у свему томе, треба ухапсити Зорана Лазовића и Веселина Вељовића који су креирали све то”, каже Пејак.

Он истиче да је народ уморан од вјерске и националне приче, али да очекује да се до краја доведе истрага о нарко картелима и да треба дати шансу часним људима у полицији који желе да раде свој посао.
“Требало би и покренути истрагу како су људи запослени у полицији добијали дипломе, јер очигледно не знају многи да обављају свој посао”, каже Пејак за Спутњик.

У петак сједница Одбора за безбједност

У Миловој ДПС Црној Гори озбиљни криминалци не могу да се баве криминалом. Не дозвољава им полиција, поручио је данас иронично предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић.
“ Полиција се једина бави криминалом. Мора да се зна неки ред”, додао је Медојевић.
Он се у осврту на текст Либертаса који је писао о наводним везама полиције и кавачког клана констатовао да извјештаји Еуропола потврђују све о чему је он годинама причао.
Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић за петак је заказао сједницу тог тијела, а поводом нових информација Еуропола о службеницима Управе полиције Петру Лазовићу и Љубу Миловићу.
“Док сам још који дан предсједник Одбора за безбједност, имам обавезу да чувам ово мало Црне Горе што је остало. Ако је ишта више и остало од ње… .”, написао је Кнежевић на Твитеру.
На дневном реду сједице је доношење Одлуке о контролном саслушању предсједника Владе, директора Управе полиције, главног специјалног тужиоца и шефа Специјалног полицијског одјељења у вези са наводима Еурополао службеницима Управе полиције Петру Лазовићу и Љубу Миловићу.

Шта откривају списи Еуропола

Како показују документи Еуропола, службеници полиције Петар Лазовић (32) и Љубо Миловић (32) чланови су криминалног клана Кавач.
“Истрага усмјерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције“, кључни су закључци наведени у документу агенције ЕУ за спровођење закона, Еуропол, у који је портал Либертас имао увид.
Тај документ, са транскриптима комуникација њих двојице са шефом кавачког клана Радојем Звицером, Вељком Беливуком, Марком Миљковићем и другима, црногорско тужилаштво и полиција добили су од Еуропола у јулу прошле године и, до данас није познато да су Лазовића и Миловића, али ни друге полицајце из те двије државне институције позвали на одговорност.
“Активни полицијски службеници, Петар Лазовић и Љубо Миловић, чланови су кавачког клана, укључени директно у шверц великих количина кокаина из Еквадора у Европску Унију и Аустралију. Такође, Петар Лазовић и Љубо Миловић су били укључени у шверц оружја у име кавачког клана. У исто вријеме, Лазовић и Миловић, у име кавачког клана, раде и шверц цигарета. Претпоставка је да Љубо Миловић посједује непознати банковни рачун са износом од 48 милиона еура зарађених управо шверцом кокаина“, дословно пише у документу Еуропола.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала