- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски експерт: Азијско тржиште ће ускоро постати кључно за „Гаспром“

© Sputnik / Лола ЂорђевићГазпром нефт
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Азија би за пет до седам година могла да постане главно извозно тржиште за руску компанију „Гаспром“, рекао је за Спутњик менаџер фонда инвестиционе компаније „Алфа капитал“ Дмитриј Скрјабин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Азијска тржишта ће за пет до седам година постати главна за 'Гаспром'. Питање је у цени испорука и развоју одговарајуће инфраструктуре за транспорт гаса, укључујући и у Кини“, рекао је он, подсећајући да је руски председник Владимир Путин наложио Влади да до 1. јуна представи план изградње одговарајуће инфраструктуре, укључујући предлоге за велики развој система гасовода у источном Сибиру, како би се извоз гаса усмерио на кинеско тржиште.

„Према нашим проценама, Кина сада троши око 350 милијарди кубних метара гаса годишње, док највећи део енергетског биланса (око 70%) и даље чини угаљ“, рекао је наш саговорник.
Потражња за гасом у земљи ће порасти на 450-480 милијарди кубних метара до 2025. године, додао је Скрјабин, позивајући се на изјаве кинеских стручњака.
„Према нашим проценама, у наредних 10 година можемо говорити и о билион кубних метара гаса годишње (под условом да се угаљ активно замењује гасом)“, рекао је он.
Тренутно се руски гас испоручује Кини гасоводом „Снага Сибира“. Испоруке су почеле крајем 2019. године, а 2020. године износиле су 4,1 милијарду кубних метара. Планирано је да се годишње повећава обим испорука док се не постигне пројектовани капацитет од 38 милијарди кубних метара до 2025. године. Узимајући у обзир нови споразум, који је потписан у фебруару, укупан капацитет испорука Кини „далекоисточном“ рутом могао би да достигне 48 милијарди кубних метара годишње.
Поред тога, у току је израда пројекта „Снага Сибира 2“ који предвиђа изградњу гасовода до Кине преко територије Монголије. Његов капацитет биће 50 милијарди кубних метара годишње.
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
РУСИЈА
Европа плаћа цех лаковерности: Зашто амерички течни гас не може да замени руски гас „из цеви“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала