Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Михајловић: Гасна интерконекција са Бугарском најважнија

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМинистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, изјавила је данас у Софији да је изградња гасне интерконекције са Бугарском приоритет за Србију, јер ће завршетком тог гасовода добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Она је, заједно са бугарским министром Александром Николовим, у Софији присуствовала потписивању уговора између „Булгартрансгаса“ и „DŽD интернационал гаса“ за пројектовање, испоруку потребног материјала и опреме, изградњу и пуштање у рад интерконекције на бугарској територији.
„Изградња интерконекције са Бугарском је за нас најважнији пројекат. Радови на нашој страни почели су у јануару, данас је потписан уговор за радове на бугарској страни, чиме ће бити убрзан процес изградње интерконекције и сигурно је да ће све бити завршено до септембра наредне године. Тада ћемо добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана“, рекла је Мијаловић, преноси Танјуг.
Она је у Софији учествовала на састанку министара енергетике „Југоисточна енергетска транзиција - регионална сарадња за енергетску безбедност, диверзификацију и транзицију“, заједно са министрима енергетике Бугарске, Румуније, Грчке, Северне Македоније, Украјине, Азербејџана и Турске, као и са представницима ЕК и Енергетске заједнице.
„Разговарала сам са замеником турског министра енергетике о слободним капацитетима за нас у Турском току, као и са азербејџанским министром и о снабдевању гасом из ове земље, али и о развоју нових технологија, пре свега када је реч о водонику.
На састанку смо разговарали о пуњењу складишта пре почетка зимске сезоне и убрзању декарбонизације енергетског сектора, као и о потреби за заједничким реаговањем у случају додатних поремећаја, сарадњи и солидарности“, рекла је она.

Циљ Србије је да обезбеди више снабдевача гасом

Како је навела, формирање Регионалне радне групе ће допринети смањењу зависности од једног добављача и утицати на повећање енергетске безбедности региона. Према њеним речима циљ је Србије да обезбеди више снабдевача гасом, јер је то једини начин да будемо енергетски безбедни.
„Данас смо имали прву радну групу у којој су све државе партнери које желе да смање зависност од једног добављача, у нашем случају је то зависност од Руске Федерације. Да смо раније радили на диверзификацији не само рута, већ и добављача, било би једноставније, али се цела Европа опустила. Крајње је време да учинимо све што можемо како бисмо имали више добављача, јер је то једини начин да будемо безбеднији. Знамо шта значе ратови и криза и зато је посебно важно да наступимо заједно и обезбедимо довољне количине енергије. Повећање енергетске безбедности и диверзификација у многим земљама Европе требало је да се десе раније, а не да чекамо кризу и схватимо колико је лоше зависити од једног добављача, који год био“, рекла је Михајловић, саопштило је ресорно министарство.
Регионална радна група део је Платформе ЕУ за куповину енергије и предлози ће бити део припремних сценарија ЕК за спровођење заједничког плана за приступачнију, сигурнију и одрживију енергију, који ће бити представљен средином маја.
„Важно је да овај састанак пошаље и поруку солирадности и заједништва, јер су неке ствари изнад политике. Овде су и земље чланице ЕУ, представници ЕК, Енергетске заједнице, али и других држава које нису у ЕУ, али су важне за читав ланац снабдевања, као што је Азербејџан, или држава које су у процесу придружења попут наше земље и Северне Македоније“, рекла је Михајловић у Софији, где је учествовала на састанку министара енергетике „Југоисточна енергетска транзиција - регионална сарадња за енергетску безбедност, диверзификацију и транзицију“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала