- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране Русије: Украјинске неонацистичке снаге поставиле упориште у дечјој болници

CC BY 2.0 / Flickr / MAJ Neil Penttila / Украјински тенкисти на војним вежбама америчких снага у Европи и немачке армије
Украјински тенкисти на војним вежбама америчких снага у Европи и немачке армије - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
У Лисичанску, који контролише Кијев, на територији дечје болнице, опремљено је упориште припадника неонацистичког батаљона, саопштио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Генерал је рекао да је у градској клиници број 8 у Харкову украјинска војска поставила артиљеријско оруђе и складиште муниције. Особље и сви цивили, укључујући и оне тешко болесне, протерани су под претњом одмазде. У Славјанску, на територији железничке болнице дуж Малогородецке улице распоређена је тешка војна техника и опремљено је упориште са складиштем муниције. У Одеси, у згради клиничке болнице у Улици Академика Заболотног, постављено је војно командно место, а на суседној територији се налазе оклопна возила, артиљерија и вишецевни бацач ракета.
Мизинцев је скренуо пажњу да ове и сличне чињенице, грубо кршећи норме међународног хуманитарног права, игнорише Светска здравствена организација.
„Још једном позивамо све међународне организације и пре свега Светску здравствену организацију да утичу на званични Кијев и предузму ефикасне мере у циљу спречавања коришћења медицинске инфраструктуре у војне сврхе“, истакао је генерал.

О евакуацији цивила

Мизинцев је додао да је у протекла 24 сата из опасних подручја ЛНР, ДНР и украјинских територија које контролише Кијев у Русију евакуисано 15.637 људи, међу којима 2.002 деце.
Генерал је подсетио да у регионима Русије ради више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај, опремљених свим потребним, са местима за одмор и топлим оброцима.
Током протеклог дана 115 грађана Украјине изразило је жељу да се евакуише у Русију. Таквих пријава има више од 2,7 милиона, рекао је Мизинцев.
Он је додао да је Русија од марта испоручила Украјини 17.700 тона хуманитарне помоћи, а спроведена је 971 хуманитарна акција.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала