- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мистерија масовног злочина у Малију: Французи подмећу, руска војска - добродошла

© AP Photo / Jerome DelayФранцуски војник из операције Баркхане
Француски војник из операције Баркхане - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
За недавни злочин у Малију када је после одласка француске војске из војне базе у Госију пронађена масовна гробница, влада Малија је индиректно оптужила француске војнике. Влада Малија је ових дана и званично раскинула војни споразум са Француском, а безбедносни вакуyм сада попуњава руско војно присуство које је стабилизујуће.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Докторанд Факултета политичких наука, који се посебно бави афричким континентом, Данило Бабић, овако види најновија збивања у западној Африци, посебно у Малију после повлачења француске војске из те земље после десетогодишњег присуства.

Дезинформисање Француза

O злочину почињеном у близини војне базе у Госију француски медији су покушали да дезинформишу јавности, приписујући га Русима чије војно присуство постоји у Малију.
Да ли је то француски „одговор“ на чињеницу да су после дуго година морали да се одрекну своје доминације у Малију?

„Од 2020. године и доласка пуковника Асимија Гоите Војним пучом на власт у Малију дешава се једно дуготрајно и стабилно пропадање односа између Малија и Француске које је кулминирало раскидањем војног споразума и званично од 2. маја када је ускраћено гостопримство француским војницима на територији Малија“, каже Бабић за Спутњик.

Да ће се то догодити знало се, како напомиње, још у фебруару ове године када је француска војска почела повлачење из Малија.
Наш саговорник напомиње да је злочин који се догодио у априлу само један од многих инцидената који се догодио у Малију у претходних неколико година. У марту је, такође, био један догађај када је погинуло 27, а рањено 33 војника. Ко је учествовао у обрачуну у најновијем злочину се, по његовим речима, не може са сигурношћу говорити.

Мали оптужио француску војску

„Званична влада Малија је полудиректно, полуиндиректно оптужила француске војнике за тај злочин наводећи да се дрон француске војске кретао у близини. Врло брзо је, међутим, стигао деманти од стране Француске да је то био само извиђачки дрон којим су они хтели да отклоне сумњу да су то они починили. Тако да о конкретном инциденту немамо података ко је извршио те злочине“, каже наш саговорник.
Он напомиње да је суверенитет на територији Малија који упражњава његова влада веома ограничен, поготово у рубним деловима земље. Земљом круже различите војне формације које су екстремистичке, терористичке, што, како истиче, зависи од случаја до случаја.
Оно што је, по његовој оцени, много битније је да је цео регион западне Африке, регион Сахела, у процесу реструктурирања. Мењају се локалне елите, тако да је био пуч у Малију, пуч у Гвинеји , потом наследна смена режима у Чаду, такође и промена режима у Буркини Фасо путем војног пуча, а била су и два неуспела војна пуча у Нигеру и Гвинеји Бисао.

Ко губи има право да се љути

Да ли се ти процеси дешавају аутохтоно, неком унутрашњом динамиком унутар региона или је то део неких екстерних играча, тајних служби, засад се не можемо знати, али оно што је сигурно је да нови играчи који долазе на сцену у овим државама имају изражен антифранцуски сентимент, каже он.

„То је поготово видљиво у Малију који је пре неколико месеци затворио свој ваздушни простор за прелет француских авиона, а пре неки дан и отказао споразум о војној сарадњи. Тај антифранцуски сентимент о је последица која се провлачи још из колонијалних времена“, истиче Бабић.

Он напомиње да је регион западне Африке једини који Француској служи да испољи статус силе због чега га држи уз себе покушавајући да га контролише колико год може. Видећемо, додаје он, да ли ово заиста води ка неком отимању региона западне Африке од Француске или је то само још једна фаза у међусобним односима који су се кретали од љубави до мржње.

Стабилизујуће руско присуство

„Оно што је битно рећи је да тај безбедносни вакум који настаје повлачењем Француске са тог простора попуњава Русија и то углавном са својом приватном војном компанијом Вагнер. У протестима који су пратили војне пучеве и у Малију и у Буркини Фасо, нешто мање у Гвинеји, били су уочљиви млади који су протестовали носећи руске заставе. Очигледно, упркос извештајима западних медија, присуство војних трупа које су повезане са Русијом, директно, или индиректно, је добродошло међу становништвом“, истиче стручњак за Африку.
По његовој оцени то да су руске јединице биле умешане у инцидент је само на нивоу спекулација.

„Руско војно присуство, односно присуство Вагнера дефинитивно постоји на западу Африке и сматрам да је веома стабилизујуће и пружа подршку међународно признатим владама тих држава у којима се налазе. Тренутно су у Централноафричкој републици и Малију“, прецизира Бабић.

То су, како каже, јединице које углавном служе за извођење неких специјалних операција које локална војска није у могућности да изведе и за пружање обуке.
Француска војска у Малију - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
СВЕТ
Стручњаци: Француска пребацује кривицу на Русију у Малију, док Париз губи утицај и контролу у Африци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала