- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Молдавија одбила да пружи војну помоћ Украјини

© AFP 2023 / Daniel MihailescuМолдавска застава испод Тријумфалне капије у Кишињеву
Молдавска застава испод Тријумфалне капије у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Председник молдавског парламента Игор Гросу је током посете Кијеву одбио захтев украјинског колеге Руслана Стефанчука да његова земља пружи војну помоћ Украјини, саопштила је портпаролка владајуће странке „Акција и солидарност“ Адријана Влас.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Гросу је након састанка са украјинским колегом Русланом Стефанчуком рекао да је Кишињев спреман да пошаље у Украјину деминере ради чишћења опасних подручја од мина, како би се локално становништво осећало безбедно, док је Стефанчук након преговора навео да је са Гросуом разговарао о томе да Молдавија пружи војну помоћ Украјини.
„Председник парламента је саопштио да у складу са неутралним статусом Молдавије земља не може да распоређује војну технику у другим земљама“, изјавила је портпаролка.
Како се наводи, познато је да је Стефанчук затражио од молдавског колеге да Украјини буду испоручени молдавски ловци МиГ-29.
Раније је украјински портал „Европска истина“ пренео да је молдавска влада одбила да преда МиГ-29 Кијеву.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Миг 29 - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
РУСИЈА
Категоричко „не“: Молдавија одбила да испоручи Украјини „мигове“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала