- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Орбан оптужио Европску комисију за претњу јединству ЕУ због планираног ембарга на руску нафту

© AFP 2023 / Attila KisbenedekПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да ако Европска комисија буде инсистирала на увођењу ембарга на руску нафту, мораће да сноси одговорност за „историјски неуспех у процесу европских интеграција“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ако Европска комисија буде инсистирала на усвајању њеног предлога, мораће да сноси пуну одговорност за историјски неуспех у процесу европских интеграција“, изјавио је Орбан за „Фајненшал Тајмс“.
Он је додао да ће санкције које је Европска комисија предложила против Русије довести до даљег раста цена енергената, без икаквих олакшавајућих мера од стране Европске уније.

Орбан је још објаснио да Мађарска и Европска уније уопште нису спремне да усвоје и реализују предлог Европске комисије који се тиче руске нафте, истакавши да земље чланице ЕУ морају бити припремљене на такве мере.

Будимпешта против санкционог плана против Русије

Мађарски званичник упутио је писмо шефу ЕК у ком је саопштио да Будимпешта не може да подржи санкциони план ЕУ против Русије „у његовој тренутној форми“.

„Ни Мађарска, ни Брисел, генерално, нису спремни да усвоје и реализују мере које је комисија предложила. Санкције морају бити усвојене онда када сви неопходни прелиминарни услови буду испуњени у свим земљама чланицама, наводи се у писму, у чији је увид имао „Фајненшел тајмс“.

Орбан је истакао да ће предложене санкције захтевати од Мађарске да „озбиљно унапреди алтернативне инфраструктуре снабдевања и потпуно реорганизује наше капацитете за прераду нафте“. Премијер је такође истакао да су санкције „скренуле неопходне националне ресурсе на вишак улагања у фосилна горива“, док је релевантно финансирање из ЕУ доступно Мађарској само на папиру.

Европске санкције против Русије

Како је раније изјавила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, Европска комисија у оквиру шестог пакета санкција против Русије предлаже да се постепено забрани увоз руске нафте у ЕУ.
Према информацијама из медија, представници чланица ЕУ нису усагласили ембарго, а завршетак рада на шестом пакету санкција планиран је најкасније 9. маја. Против потпуног ембарга, изјасниле су се Чешка, Словачка и Мађарска. Прве две за себе траже трогодишњи прелазни период, док Мађарска захтева изузеће од испоруке нафте из Русије цевоводима.
Након почетка руске специјалне војне операције у Украјини Европска унија је усвојила пет пакета санкција против физичких лица, организација, финансијског сектора и енергетике Русије.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је раније да су санкције Запада веома озбиљне, али да се Русија благовремено припремила за њих.
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Русију неће сломити ни шести ни седми пакет санкција
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
РУСИЈА
Шести пакет санкција Русији: Нова искључења из СВИФТ-а и ограничење увоза нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала