- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Посланици Демократа и Демократског фронта дошли на сједницу Скупштине

© Sputnik / Бобан НововићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Пленарана сједница Скупштине, на којој се разматра Предлог допуна Закона о локалној самоуправи чији је циљ одлагање избора у више општина, почела је у Подгорици.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Сједници присуствују и посланици сада опозиционих партија – Демократског фронта (Нова, ДНП, ПзП, Радничка партија) и Демократске Црне Горе, који су бојкотовали сједницу на Цетињу када је формирана нова мањинска Влада, а за предсједницу Скупштине изабрана Данијела Ђуровић (СНП).
Посланици ДФ-а, Демократа, Праве и Уједињене Црне Горе сада сједе у лијевом дијелу сале у односу на предсједницу, који је, према досадашњој пракси, предвиђен за опозицију. Ту су донедавно сјеђели посланици ДПС-а који су сада на десној страни.
Посланички клубови Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалистичке народне партије (СНП), „Црно на бијело“ (УРА и ЦИВИС), Бошњачке странке (БС) и Социјалдемократске партије (СДП), доставили су Скупштини 28. априла иницијативу којом се траже допуне Закона о локалној самоуправи, како би се одложило одржавање локалних избора у више општина за 30. октобар ове године.
Допунама предлога Закона тражи се одлагање избора у Пљевљима, Рожајама, Плаву, Тивту, Будви, Плужинама, Жабљаку, Бијелом Пољу, Шавнику, Бару, Даниловграду, Колашину, Главном граду Подгорици и у Скупштини Општине Голубовци - општине у оквиру Главног града.
Посланици би требало да се изјасне и о измјенама Закона о државној управи којима је предвиђено да министарства могу имати највише три државна секретара.Те измјене иницирао је посланик Милош Конатар (ГП УРА).
Предсједница парламента обавијестила је да је Државна изборна комисија (ДИК) потврдила је посланичке мандате Суљу Мустафићу (Бошњачка странка - БС), Мехмеду Зенки (Албанска коалиција „Једногласно“), Аднану Стриковићу (Социјалдемократска партија - СДП) и Богдану Божовићу (Социјалистичка народна партија - СНП). Тиме је њима почео посланички мандат.
Владимир Добричанин (Уједињена) обавијестио је парламент да је иступио из Посланичког клуба ДФ-а.
Мустафић, бивши потпредсједник Скупштине, у посланичким клупама ће замијенити Ервина Ибрахимовића, такође доскорашњег потпредсједника парламента, који је нови министар капиталних инвестиција и потпредсједник Владе за регионални развој. Зенка, лидер Демократске уније Албанаца, наслиједиће Фатмира Ђеку, који је министар људских и мањинских права, док ће Стриковић у клупе умјесто Рашка Коњевића, министра одбране и потпредсједника Владе за политички систем и унутрашњу политику.
Божовић у парламент улази умјесто челника СНП-а Владимира Јоковића, који је изабран за министра пољопривреде и потпредсједника Владе за економски систем. ДИК је одлуку прослиједио Скупштини, која ће констатовати да је новим посланицима отпочео мандат.
За дневни ред гласала су 42 посланика, док је осам било против.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала