- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин обећао Бенету: Русија ће осигурати безбедан излазак цивила из „Азовстаља“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на састанку са израелским премијером Нафтали Бенетом
Председник Русије Владимир Путин на састанку са израелским премијером Нафтали Бенетом - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са израелским премијером Нафталијем Бенетом о ситуацији у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља. Путин је напоменуо да је Русија спремна да осигура безбедан излазак цивила из фабрике „Азовстаљ“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како преноси прес-служба, настављена је „темељна размена мишљења“ о ситуацији у Украјини.

„Посебна пажња посвећена је хуманитарним аспектима, укључујући и оној оствареној у сарадњи са представницима Уједињених Нација и Међународног комитета Црвеног крста – евакуацији цивила са територије фабрике 'Азовстаљ' које држе милитанти националистичких формација“, наводи се у саопштењу.

У Кремљу додају да су „руске снаге као и раније спремне да осигурају безбедан излаз цивила“.
„Што се тиче преосталих милитаната у 'Азовстаљу', кијевске власти су дужне да им издају наређење да положе оружје“, навела је прес-служба.

О изјави Лаврова у вези са Јеврејима и Хитлером

Према саопштењу канцеларија израелског премијера, Путин и Бенет дотакли су се током разговора и недавне изјаве шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова о Хитлеру и Јеврејима, због које је Израел тражио извињење Москве.
Реч је о интервјуу Лаврова за италијанску ТВ компанију „Медијасет“ у којем је рекао да у Украјини постоји нацификација, те да заробљени припадници батаљона „Азов“ (против чијих бораца је у Русији покренут кривични поступак), „Ајдар“ и других јединица носе нацистичке симболе и тетоваже – кукасти крст. Он је додао да украјински председник Владимир Зеленски када говори о томе потеже аргумент да „тако нешто није могуће јер је он Јеврејин“. Лавров је констатовао да „можда греши, али да је и Адолф Хитлер имао јеврејске крви“, те да „то апсолутно ништа не значи, јер мудри јеврејски народ каже да су најватренији антисемити, по правилу, Јевреји“.

С тим у вези, канцеларија наводи да се Путин извинио за речи руског министра спољних послова, као и да је Бенет прихватио извињење и захвалио на објашњењу председниковог односа према јеврејском народу и сећању на Холокауст.

О Дану победе

Путин и Бенет су се осврнули и на предстојећи Дан победе. Према речима лидера, 9. мај има посебан значај за народе Русије и Израела.

„Уочи Дана победе у Другом светском рату, који се и у Русији и у Израелу обележава 9. маја, председник и премијер су истакли посебан значај тог датума за народе обеју земаља које брижљиво чувају историјску истину о дешавањима тих година и поштују сећање на све страдале, укључујући и жртве Холокауста“, наводи се у саопштењу прес-службе Кремља.

Према речима руског лидера, од шест милиона Јевреја мучених у гетима и концентрационим логорима, које су у казненим операцијама убили нацисти, 40 одсто су били држављани СССР-а. Премијер Израела је приметио одлучујући допринос Црвене армије у победи над нацизмом.
„Шеф руске државе срдачно је честитао Бенету и израелском народу национални празник који се данас обележава – Дан независности. Изражено је обострано интересовање за даљи развој пријатељских руско-израелских односа и одржавање корисних контаката између руководства двеју земаља“, додаје се у саопштењу прес-службе Кремља.
Иначе, војне параде поводом Дана победе ће се 9. маја одржати у 28 градова Русије.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РУСИЈА
Путин и израелски премијер поново на вези: Главна тема – ситуација у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала