- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Спектакл на отвореном: „Кармина Бурана“ на Тргу Републике

© Фото : Уступљено СпутњикуСрпско Народно Позориште, концерт на отвореном
Српско Народно Позориште, концерт на отвореном - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Јединствени музички спектакл на отвореном, импозантно дело Карла Орфа „Кармина Бурана“ одржаће се на Тргу Републике у Београду 28. маја. Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ у сарадњи са Српским народним позориштем и Уметничким ансамблом “Станислав Бинички” организује извођење Орфовог импознантног дела са 400 извођачана сцени.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Публици ће се представити два симфонијска оркестра, два хора и дечији хор. Диригент ће бити Маестро Александар Којић а солисти су: сопран Марија Јелић, тенор Александар Толимир и баритон Васа Стајкић. Овај музички спектакл биће једна од ретких прилика у Београду када је на отвореној сцени толики број извођача у оквиру једног програма.
Једно од најмоћнијих музичких дела двадесетог века писано је за трио вокалних солиста (сопран, тенор и баритон), велики мешовити хор и симфонијски оркестар, обилато појачан удараљкама.
© vladimir velickovicОркестар изводи "Кармину Бурану"
Оркестар изводи Кармину Бурану - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Оркестар изводи "Кармину Бурану"
Маестро Александар Којић, поред стандардног оперског репертоара, доказао се и на пољу модерне опере. Извођење опере „Милева“, савремене композиторке Александре Вребалов, награђено је Годишњом наградом Српског народног позоришта за најбољу оперску представу у 2012. години. Француска телевизија АРТЕ снимила је извођење и емитовала га шест месеци, након чега је „Милева“ ушла у првих 15 светских продукција које је ова телевизија снимала током 2012.
У протеклих неколико година Којић је гостовао у Хрватском народном казалишту (ХНК) у Загребу и ХНК Ивана пл. Зајца Ријека (Хрватска), Сегединској опери (Мађарска), Театру Опере и Балета у Краснојарску (Русија). У септембру 2017. усавршавао се у Равени (Италија) на мајсторском курсу за италијанску оперу који је водио Рикардо Мути.
Марија Јелић, сопран, одржала је солистички концерт у Карнеги холу у марту 2021. Наступала је на концерту Пласида Доминга 2021. на Ташмајдану, певала је са Елином Гаранчом на Љубљанском фестивалу у концертном извођењу опере “Кармен”. Одржала је десет концерата са симфонијским оркестром Санкт Петербурга и маестром Дарелом Ангом (Марински театар) у Националној библиотеци у Пекингу, у Донгинг Гранд театру, у Лини Сноу Лотус театру.
© Фото : Уступљено СпутњикуМарија Јелић, оперска певачица
Марија Јелић, оперска певачица - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Марија Јелић, оперска певачица
Извела је Микаелу у Хрватском народном казалишту у Осијеку и Народном позотишту у Београду. Певала је Елизабету у опери „Дон Карлос“ у Пловдиву. Певала је на Гала оперском концерту отварања 60. Фестивала Охридско лето. Пева Мими и Аиду у Српском народном позоришту у Новом Саду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала