- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта пише у извештају Владе Републике Српске Савету безбедности УН

© Sputnik / Дејан СимићЗастава РС
Застава РС - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Република Српска у потпуности је опредељена за Дејтонски споразум, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ, наведено је у 27. извештају Владе Републике Српске Савету безбедности Уједињених нација.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Тврдње њених противника да Република Српска планира de jure или de facto сецесију од БиХ представљају лажну пропаганду која има за циљ да привуче подршку антидејтонском плану да се БиХ централизује под искључивом влашћу једног народа, додаје се у извештају.
У првом делу извештаја Република Српска одлучно тражи да чланови међународне заједнице поштују Дејтонски споразум и владавину права. Децентрализована структура БиХ и механизми заштите конститутивних народа помоћу којих је Дејтонски споразум сачувао мир ни на који начин нису у супротности са европским вредностима, што показују слични примери широм Европе. Извор дисфункционалности БиХ није Дејтонски споразум, већ незаконита субверзија Споразума, посебно од стране ОХР. БиХ не помаже ни то што неки у међународној заједници не поштују демократске процедуре БиХ и резултате њених слободних избора, наводи се у извештају.
У делу два, Република Српска наглашава да мир који влада у БиХ од потписивања Дејтонског споразума није угрожен ни на који начин. Република Српска доследно и категорички одбацује свако прибегавање насиљу, инсистира на решавању неслагања у БиХ искључиво мирним дијалогом.
У трећем делу овог извештаја говори се о томе како Република Српска види напредак БиХ. Република Српска остаје опредељена за напредак БиХ на путу европских интеграција. Уз то, Република Српска наставља да се залаже за дијалог у доброј вери како би се нашло решење за актуелну политичку кризу у БиХ. Коначно, Република Српска позива чланове међународне заједнице да схвате да су потези Републике Српске, усмерени на даље вршење послова из надлежности које су јој дате Уставом БиХ, једноставно питање унутрашње политике и покушај да се реши политичка дисфункционалност и провокације из политичког Сарајева и ОХР-а, који су, заправо, извор нестабилности у БиХ", наводи се у овом документу, а преноси РТРС.
На крају, закључује се да Република Српска верује да БиХ може успети ако сви кључни актери, страни и домаћи, коначно буду поштовали и придржавали се Дејтонског споразума.
Саставни део 27. извештаја су и четири анекса који су, заједно са текстом извештаја, доступни на интернет страници Владе Републике Српске.
Наиме, Влада Републике Српске усвојила је Двадесет и седми извештај Савету безбедности Уједињених нација који je, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама Савјета безбедности, упутио председник Владе Републике Српске.
Двадесет и седми извештај Републике Српске Савету безбједности УН односи се на период октобар 2021-мај 2022. године и у њему, као и у својим досадашњим извештајима, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савета безбедности и међународне заједнице.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
РЕГИОН
Шмит у извештају СБ УН: Власти РС раде на поткопавању БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала