Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сумња на нови тип хепатитиса у Београду – дечакова јетра у тешком стању

CC0 / Unsplash/Stephen Andrews / Дете у болници
Дете у болници - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Дечак стар девет година, који од јуче лежи у Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић” у Београду, осећа се добро, али је његова јетра у тешком стању па ће остати у болници на посматрањима како би лекари утврдили да ли је дијагноза болести нови тип хепатитиса и како би покушали да му помогну, јер протокол о лечењу још не постоји.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Код нас на одељењу лежи пацијент, дечак који има девет година, са симптомима који указују на нови тип хепатитиса. Међутим, не можемо још да потврдимо да се ради о новој болести јер нам недостају поједине анализе, зато и даље кажем да само постоји сумња, док год не завршимо са испитивањима. Ово је нова болест у свету и код нас, тако да морамо бити веома пажљиви. Дечак је клинички у добром стању, али је жут. Не жали се на болове, али је његова јетра у тешком и лошем стању и забрињава нас то што се код 10 одсто малих пацијената јетра не опорави” каже за Нова.рс др Драган Прокић, педијатар и гастроентерохепатолог, начелник Одељења за испитивање и лечење болести органа за варење у Институту за мајку и дете.
Родитељи су приметили, напомиње доктор, да је детету кожа пожутела и довели га на преглед.
„Урадили смо већ бројне анализе, али сутра нас очекује још испитивања, као и у понедељак, па ћемо, надам се, знати шта даље да радимо, јер протокол о лечењу новог типа хепатитиса не постоји и то је оно што нас брине. Иначе, за акутни хепатитис се не даје никаква циљана терапија, лечи се симптоматски” објашњава др Прокић, који је и шеф кабинета за ендоскопску дијагностику и лечење.
Дечак, преноси портал, за сада није животно угрожен, али спада у тешке пацијенте јер његова јетра није у стабилном стању.
„Мислили смо да се ради можда о хепатитису А, али после свих анализа и тестова које смо урадили, испоставило се да није у питању та дијагноза. Иначе, на сваке три до четири године имамо пацијента са хепатитисом, запаљењем јетре непознатог узрока. Оно што је овде највећи проблем је што постоји шанса да се јетра не врати у нормално стање и то морамо да пратимо. У случају да дође до погоршања, не искључује се могућност потребе за трансплантацијом. Свакако остаје на испитивању, а нове анлизе показаће која је дијагноза и даћемо све од себе да излечимо дете” наглашава др Прокић.
Наиме, проф. др Драган Делић, инфектолог-хепатолог и некадашњи директор Инфективне клинике у Београду, за Нова.рс каже да су симптоми хепатитиса повећана температура и увећане жлезде на врату.
„Ова болест може да укључи и пнеумонију (упалу плућа) и менингитис (упалу мозга). Најчешће се јавља повраћање, дијареја и губитак апетита. Вирус се шири капљичним путем, али и контактом. Може се ширити и путем воде у базенима. Тешко је апсолутно се заштитити од капљичних инфекција. Вакцина не постоји, антивирусни лек не постоји, терапија је симптоматска“ објашњава др Делић.
Такође, епидемиолог Зоран Радовановић наводи да ће тајанствена болест, коју изазива до сада непознат узрочник, бити означена као вирус хепатитиса Ф.

„Учесталост уоченог оштећења јетре код ове болести 10 до 20 пута превазилази очекивања за дечји узраст. Светски број оболелих почетком маја износио је око 200 пацијената, али је сваком десетом регистрованом болеснику била неопходна нова јетра“, наглашава др Радовановић.

Подсетимо, нови тип хепатитиса шири се европским земљама током протеклих неколико месеци, а ова болест посебно погађа дечју јетру. Нови хепатитис је до сада регистрован у Ирској, САД, Израелу, Холандији, Шпанији, Данској, Италији, Норвешкој, Француској, Белгији, Румунији, Јапану, Канади…

Упозорење за родитеље

„Ако родитељи примете да је дете малаксало и да нема апетит, морају му урадити биохемијске анализе. Повишена активност серумских аминотрансфераза (АСТ и АЛТ), од 10 до 15 пута, значе акутни хепатитис. Родитељи у овом периоду, али и иначе, морају обратити пажњу и не смеју занемарити симптоме код деце. Вирусни хепатитиси су међутим често асимптоматски, али не и овај” наглашава проф. др Делић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала