- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши бугарски министар: Запад ће изгубити у енергетском рату са Русијом

© Sputnik / Валериј Шустов / Уђи у базу фотографијаСофија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Пратите нас
Бугарска ће и даље добијати руски гас преко Грчке, али ће се цена гаса повећати за 30 одсто, изјавио је бивши министар енергетике Бугарске Румен Овчаров у интервјуу порталу Епицентар.
Према његовом мишљењу, тек ће се уверити у поузданост ових испорука, јер Грчка има рок до 25. маја за плаћање „Гаспрому“ и тада ће се видети да ли ће Грчка платити у рубљама.
„Овај заобилазни начин снабдевања Бугарске гасом могао би да се одржи само ако у санкционом рату са Западом Русија не престане да продаје гас Европској унији и Грчкој“, приметио је Овчаров.
Бивши бугарски министар сматра да је такав рат против Русије претрпео пораз: курс долара није био 200 рубаља, трговински биланс Русије за први квартал ове године је у плусу, док је извоз у Кину порастао за 31 одсто. Међутим, санкције имају свој утицај у Русији, стопа инфлације је порасла, рекао је Овчаров.
Он је коментарисао и последице санкција на Запад.
„Следећа фаза рата је енергетска и овде је већ унапред извесно да ће Запад овај рат изгубити. Разлог томе је што Русија нуди вредан производ за којим постоји потражња. А шта Запад предлаже Русији? Неке новчанице којима пада вредност - евро је већ скоро изједначен са доларом. Русија има право да захтева да јој се плати у валути коју може да користи, а не новчаницама које се, између осталог, замрзавају", изјавио је Овчар.
Он је изразио жаљење што се Украјина не придржава Минских споразума.

„Како је дошло до тога да смо ми подржали оне који крше Минске споразуме? Како су једни постали зликовци, а други анђели небески? Да ли захваљујући томе што су 40 људи живе спалили у Одеси? (према званичној верзији 2. маја 2014. године у одеском Дому синдиката живо је спаљено 42 људи). А шта је са људима који су стрељани у Маријупољу 9. маја током акције ‘Бесмртни пук’? Осам година нико са Запада није долазио у Доњецк и Луганск. Чини ми се, да једнострана пропаганда већ почиње да даје супротни ефекат", изјавио је бивши бугарски министар.

Овчаров је упоредио однос Русије и Украјине и Бугарске и Северне Македоније и сматра да иза контрадикција у односима међу овим државама стоји исти аутор.

„За Украјину су Руси – Хуни, а за Македонију су Бугари – Татари. Руси у Украјини нису државотворни народ, као што нису ни Бугари у Македонији. Руски језик није званичан у Украјини, као ни бугарски језик у Македонији. Не чини ли вам се да овде има много тога заједничког и да све потиче од једног истог извора?", закључио је бивши бугарски министар.

Подсетимо, раније је објављено да Бугарска намерава да уложи вето на одлуку Европске уније о увођењу ембарга на увоз руске нафте
Компресорске станице на територији Краснодара - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
РУСИЈА
Бугарска опозиција: Куповаћемо руски гас преко Грчке и скупље га плаћати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала