- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Не у НАТО“: Шведска владајућа партија подељена у вези са уласком у Алијансу

© AP Photo / Sameer NajafizadaШведска војска
Шведска војска - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Пратите нас
Шведска владајућа партија подељена је по питању прикључења те земље НАТО, пошто је женска фракција Социјалдемократа затражила да Шведска остане војно неутрална.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Аника Страндхел, шведска министарка за климатска и питања животне средине и председница федералног борда женске фракције социјалдемократа, рекла је листу „Свенска дагбладет“ да се женска фракција противи уласку у НАТО. Та фракција има „дугу историју борбе за питања у вези са миром, разоружањем, детантом и неуласком у војне алијансе.

„Федерални борд је одлучио да остане при ставу донетом на конгресу, да Шведска треба да буде војно неутрална и ван НАТО“, казала је Страндхелова.

То је прво озбиљније политичко противљење предлогу да Шведска затражи пријем у НАТО и долази непосредно пред одлуку те партије о безбедносној политици државе, која би требало да буде донета 13. маја. Коалициона влада најавила је да ће сличну одлуку донети до 24. маја на захтев шведског министарства спољних послова.
© Фото : Youtube/Sverigedemokraterna/PrintscreenАника Страндхел, шведска министарка за климатска и питања животне средине и функционерка Социјалдемократа
Аника Страндхел, шведска министарка за климатска и питања животне средине и функционерка Социјалдемократа - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Аника Страндхел, шведска министарка за климатска и питања животне средине и функционерка Социјалдемократа
Џими Акесон, лидер Шведских демократа, друге по величини опозиционе партије у шведском парламенту Риксдагу, недавно је такође изјавио да ће ова десничарска партија подржати улазак у НАТО, уколико суседна Финска поднесе захтев за чланство. Акесон је дуго заговарао став о шведској војној неутралности, као и већина Швеђана, али се тај став током кризе у Украјини променио, пише РТ.
Истраживање које је прошлог месеца спровела агенција Новус показује да се 51 одсто Швеђана залаже за улазак у НАТО, што је први пут да се већина грађана те земље залаже за престанак војне неутралности.
Шведска је већ два века војно неутрална земља и није учествовала у рату још од 1814. године.
Генерални секрета НАТО Јенс Столтенберг обећао је да ће захтев Шведске и Финске за приступање Алијанси бити разматран по убрзаној процедури.
Шведска премијерка Магдалена Андерсон изјавила је раније да неће бити потребан референдум за улазак у НАТО, уколико Риксдаг одобри пријаву за чланство.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
РУСИЈА
Медведев: Могуће је да ће НАТО „довући нуклеарно оружје“ на територију нових чланица Алијансе
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
РЕГИОН
Милановић: Ко у Сабору не блокира улазак Финске и Шведске у НАТО је издајник
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Русија: Улазак Шведске и Финске у НАТО ће радикално променити војну ситуацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала