- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пекинг: Неке земље желе да претворе Украјину у топовско месо за слабљење Русије

© AP Photo / Andy WongКинеска застава
Кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Пратите нас
Неке велике земље користе украјинску кризу како би ослабиле Русију, њих не брину мирни преговори и безбедност украјинског народа, изјавио је заменик министра иностраних послова Кине Ле Јученг.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Постоје тврдње о томе да се Кина налази на погрешној страни историје, с обзиром да не осуђује акције Русије и не уводи антируске санкције заједно са Сједињеним Америчким Државама и земљама Запада. Постоје чак и претње да ће те земље увести санкције Кини“, рекао је Ле Јученг наступајући на он-лајн дијалогу глобаних аналитичких центара из 20 земаља света. Дијалог је организовао Народни универзитет Кине и Институт „Чунјан“.

Он је подвукао да је Кина неколико пута изјављивала да ће водити независну и мирнодопску спољну политику и самостално формирати став на основу чињеница. Она не јури трендове и не следи масу.
Заменик министра иностраних послова Кине је додао да се од самог почетка руске операције у Украјини Кина придржавала основних принципа и циљева Повеље УН, залагала се за принципе безбедности, остала верна поштењу и правди, улагала напоре у циљу помирења и активно учествовала у пружању хуманитарне помоћи.
Са друге стране, подвукао је он, неке велике земље изјављују да је неопходно искористити украјинску кризу за слабљење Русије.

„Они не брину о мирним преговорима, нити о животима и безбедности украјинског народа, већ о томе како да Украјину претворе у потрошни материјал и топовско месо за слабљење Русије, као и како да искористе животе Украјинаца да задовоље своје велике државне амбиције и остваре своје геостратешке циљеве“, навео је Ле Јученг.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Заставе Кине и САД - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
СВЕТ
Кина ће наставити да јача стратешку сарадњу са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала